Ελλάδα – ΗΠΑ: Τι υπογραφές μπαίνουν – Ο Πομπέο στην Αθήνα

Στην Αθήνα φθάνει απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, τον οποίο θα υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το Σάββατο στις 12:30, θα διεξαχθούν συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών οι οποίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense

Cooperation Agreement – MDCΑ).

Η συμφωνία είχε ξεκινήσει και είχε φθάσει σε σημείο ωρίμανσης από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξη των Αμερικανών έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας.

Η συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές περιλαμβάνει, εκτός της βάσης της Σούδας που έτσι και αλλιώς πρόκειται να ανανεωθεί, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου θα υπάρχει έντονη αμερικανική παρουσία αλλά και τις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα -στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης- και στο Στεφανοβίκειο, όπου υπάρχει η σχολή ελικοπτέρων για κοινή εκπαίδευση.

Με την νέα Συμφωνία αποκτούν πλέον και θεσμική κάλυψη δραστηριότητες που μέχρι τώρα διεξάγονταν με ad hoc τεχνικές ρυθμίσεις στην περιοχή Μαράθι της Σούδας, στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στο Στεφανοβικειο Μαγνησίας.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εστιάζεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενεργειακά και στρατιωτικά, καθώς πρόκειται για κομβικό γεωγραφικό σημείο. Πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, επιθεώρησαν τις εργασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου «Όλγας», που εδώ και εννέα χρόνια βρίσκεται βυθισμένο στο ανατολικό κρηπίδωμα της προβλήτας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο λιμάνι.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Αθήνα στην αξιοποίηση και αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης καθώς έτσι ενισχύεται ο εθνικός στόχος για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατηγικό κόμβο ενεργειακό και μεταφορικό, καθώς με την ανάπτυξη και παράλληλων υποδομών προσφέρει εναλλακτική οδό εξόδου στην Μεσόγειο για την Βουλγαρία και την Ρουμανία, που μέχρι τώρα είναι «εξαρτημένες» από την Τουρκία λόγω των Στενών.

Ο κ. Πομπέο λίγες ημέρες προτού έρθει στην Αθήνα έκανε δηλώσεις καυτηριάζοντας την τουρκική προκλητικότητα τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στις απειλές της Αγκυρας για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με ενημέρωση ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα δοθεί έμφαση στη εμβάθυνση της διπλωματικής, αμυντικής, αλλά και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ανώτερη πηγή του Στειτ Ντιπάρτμεντ στην διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη Πομπέο, τόνισε ότι «η Ανατολική Mεσόγειος είναι μα περιοχή στρατηγικής σημασίας. Έχουμε δει πολλές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες και χρόνια και η εταιρική σχέση με την σύμμαχο μας Ελλάδα είναι θεμελιώδους σημασίας γι αυτό..» Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο, η Μαύρη Θάλασσα είναι όλες σημαντικές περιοχές για την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας των ΗΠΑ».

Μετά την αποχώρηση Πομπέο, τη Δευτέρα, ξεκινά στην Αθήνα ο Β΄ Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, όπως είχε προγραμματιστεί επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά και είχε οριστικοποιηθεί επί θητείας Γ. Κατρούγκαλου.

Την έναρξη του διαλόγου θα κάνει ο Νίκος Δένδιας με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, ενώ θα συζητήσουν εν συνεχεία με την αμερικάνικη αντιπροσωπεία ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για θέματα εκπαίδευσης με την αμερικανίδα υφυπουργό Παιδείας, η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας για θέματα ενέργειας κοκ.

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΕΣΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα

Να ορθώσουμε τείχος αντίστασης στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, που ετοιμάζεται να υπογράψει και να ενισχύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Να σημάνει παντού ξεσηκωμός! Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Να καταγγελθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα