ΕΛΛΑΔΑ – ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Επώδυνη συμφωνία και νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ

Ασφυκτικά πιέζει πλέον ο χρόνος την ελληνική κυβέρνηση, με την προοπτική μιας επώδυνης συμφωνίας και ενός νέου μνημονίου με το ΔΝΤ, να αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο.

Η ημερομηνία – ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου χάθηκε και όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει νέο συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εντός του Δεκεμβρίου (πριν τα Χριστούγεννα).

Η κυβέρνηση

του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζει ότι ενδεχόμενη αποτυχία στο κλείσιμο της β΄αξιολόγησης και φυσικά μη λύσης του χρέους, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και δεν αποκλείεται να αποβεί μοιραία.

Η πολιτική συμφωνία είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο πρέπει να προοχωρήσει σε επώδυνους συμβιβασμούς, προκειμένου να αποφύγει το ναυάγιο. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν ήταν το τελεσίγραφο του Πιερ Μοσκοβισί για συμφωνία άμεσα, αλλά και το «παράθυρο» για 4ο μνημόνιο…

Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μέτρα για μετά το 2018 και αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι, λόγω της διαμάχης ΔΝΤ – Βερολίνου για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, η οποία προϋποθέτει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Βεβαίως η συμμετοχή του ΔΝΤ θα σημάνει την υπογραφή ενός νέου μνημονίου με το Ταμείο.

Όσον αφορά τα εργασιακά, έχει καταγραφεί πρόοδος και αναμένεται συμφωνία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί στις ομαδικές απολύσεις, για να λάβει ως αντάλλαγμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το ταμείο έχει ζητήσει ήδη περικοπές συντάξεων, περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, στα 6.000 ή τα 5.000 ευρώ και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Αυτό που μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα είναι μια …υπόσχεση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Τι προτείνει ο ESM για το χρέος – Μείωση 21,8% του ΑΕΠ έως το… 2060

Keywords
Τυχαία Θέματα