“Ανάσα” για την κυβέρνηση η απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

[UPD] Ανακούφιση και ικανοποίηση στην κυβέρνηση και θετικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να επικοινωνήσει με τους γονείς των δύο στρατιωτικών, έδωσε εντολή να τους μεταφέρει ειδικό αεροπλάνο πίσω στην πατρίδα, ενώ αμέσως μετά οργανώθηκε με τη μέγιστη δυνατή προβολή και επισημότητα η υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας

και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συγχαίροντας και ευχαριστώντας τους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειές τους «για το σθένος, την υπομονή τους» και κάνοντας αναφορά «στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν».

Κυβερνητικό non paper εξηγεί τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και τις κινήσεις της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας από το 2015, που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Αναφέρεται στη σημασία που είχε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στη στήριξη που προσέφερε η Ελλάδα στην κυβέρνηση Ερντογάν κατά την απόπειρά πραξικοπήματος το 2016, αλλά και στην αποχή της Ελλάδας από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία.

Τι γράφει η Süddeutsche Zeitung

«Xειρονομία καλής θέλησης» εκ μέρους της Άγκυρας χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung την απελευθέρωση των δύο Eλλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη.

«Ξαφνικά όλα προχώρησαν ταχύτατα», σχολιάζει η Γερμανίδα αρθρογράφος για την αποφυλάκιση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη από τις φυλακές στην Αδριανούπολη, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, «πέρασαν 167 ημέρες εκεί σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι επίσης νατοϊκοί εταίροι, η μοίρα των στρατιωτικών επιβάρυνε σημαντικά τη σχέση των δύο κρατών. Η υπόθεση αυτή έχει παραλληλίες με την μακροχρόνια κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε απαιτήσει εν είδη τελεσιγράφου την απελευθέρωση του πάστορα, προκαλώντας έτσι τη νέα σοβαρή κρίση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, Αμερικανοί διπλωμάτες φέρονται να διατύπωσαν στις συνομιλίες τους με την Άγκυρα και ανησυχίες για τους δύο Έλληνες (στρατιωτικούς)» σημειώνει το άρθρο.

Όπως γράφει η SZ, «η αποφυλάκισή τους ερμηνεύθηκε ως χειρονομία καλής θέλησης, ιδιαίτερα επειδή επήλθε τώρα με απροσδόκητο τρόπο».

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι η τουρκική δικαιοσύνη επρόκειτο να επανεξετάσει την περίπτωσή της κράτησής τους στις 25 Αυγούστου. «Το γιατί τα πράγματα προχώρησαν τώρα ταχύτερα, έμεινε σε πρώτη φάση ανοιχτό», παρατηρεί η SZ και προσθέτει: «Η Άγκυρα αποσκοπούσε προφανώς και σε αυτήν την υπόθεση σε ένα είδος ανταλλάγματος: την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια. Από τις ΗΠΑ η Άγκυρα ζητεί την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί υπαίτιο για την απόπειρα πραξικοπήματος», αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επειτα από περίπου πέντε μήνες, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Αδριανούπολη θα αφεθούν ελεύθεροι.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το δικαστήριο αποφάσισε πως ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης θα αφεθούν ελεύθεροι, εν αναμονή της δίκης τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί θα επαναπατριστούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα οργανωθεί και κάποιου είδους τελετή υποδοχής τους, με πιθανή τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, από το προεδρικό αεροσκάφος.

Μετά από 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν εκ νέου στο δικαστήριο, όπου κατέθεσαν για έκτη φορά αίτημα απελευθέρωσης. Αυτή τη φορά όμως, ο δικαστής απάντησε θετικά, δίνοντάς τους το «πράσινο» φως για αποχώρηση από τη φυλακή τύπου F της Αδριανούπολης, χωρίς, μάλιστα περιοριστικούς όρους.

Στη δίκη, όπως έγινε γνωστό, θα παρασταθούν δια του συνηγόρου τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου, όταν πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα στον Εβρο και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.

Τσίπρας: Αγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά

Αμεσο ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην είδηση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε.

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.
Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.
Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 14, 2018

Το tweet Καμμένου

Μετά την είδηση απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο υπουργός Αμυνας, ανήρτησε στο Twitter εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας, χωρίς κάποιο σχόλιο.

pic.twitter.com/1jgNQDGzf0

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) August 14, 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα