ΜΕΡΚΕΛ: “Έχετε κάνει πρόοδο – Σας στηρίζουμε στις δύσκολες αποφάσεις” – ΣΑΜΑΡΑΣ: “Δεν σταματάμε τις μεταρρυθμίσεις”

Η Ελλάδα έχει σημειώσει ήδη αξιοσημείωτα αποτελέσματα, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να λάβει ακόμη δύσκολες αποφάσεις.

Το πιο σημαντικό, τόνισε, είναι ότι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει βαθιά.

Η Γερμανία προσπαθεί να βοηθήσει με την Κομισιόν μέσω της Task Force για

βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και υγεία, σημείωσε η καγκελάριος, αναφέροντας τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου. “Πιστεύω ότι όλα είναι σε πολύ καλό δρόμο”, τόνισε.

“Η Ελλάδα διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή για την επόμενη δόση δόση με την τρόικα. Πρέπει να τακτοποιηθούν ορισμένα πράγματα και ο κ. Σαμαράς μου είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί”, υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπάρχουν πολλά θέματα στην ατζέντα όπως η ανεργία των νέων και η παράνομη μετανάστευση.

«Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που καλείστε να λάβετε στην Ελλάδα και βλέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας», κατέληξε η καγκελάριος.

Σαμαράς: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια

Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με την γερμανίδα καγκελάριο σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Έχουμε πετύχει πολλά σε δημοσιονομικό επίπεδο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε φέτος ήταν στόχος του προγράμματος για τον επόμενο χρόνο.

“Θα καλύψουμε την απόσταση σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις προσπάθειες”, είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά γίνονται με τεράστιο κόστος και θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να συνεχίσουμε, υπογράμμισε.

Τώρα όμως, συνέχισε, μπαίνουμε σε ανάκαμψη. Ολοι βλέπουν το φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό θα ενισχύσει την προσπάθεια των Ελλήνων που βλέπουν διέξοδο μετά από τα οδυνηρά χρόνια που προηγήθηκαν.

«Οι διεθνές αγορές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα», τόνισε ο κ. Σαμάρας.

Σημείωσε ότι έγινε συζήτηση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τις 555 μεταρρυθμίσεις που προτείνονται για την ελληνική οικονομία προκειμένου να ανοίξουν οι αγορές.

Αναφορικά με τις ελληνική προεδρία, τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει το καλύτερο.

Θέλω να ευχαριστήσω την καγκελάριο και όλους ευρωπαίους για τη στήριξη, κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ BANK WARS ΜΕΤΕΔΙΔΕ:

Ελάφρυνση χρέους θα ζητήσει από την Α. Μέρκελ ο Α. Σαμαράς, λέει η Sueddeutsche Zeitung

Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη σημερινή του συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ο κ.Σαμαράς θα αιτηθεί η ελάφρυνση του χρέους να γίνει είτε με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης ή με επιμήκυνση της αποπληρωμής τους.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να διαμηνύσει πως ναι μεν έχουν συντελεστεί αλλαγές, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΜΕΡΚΕΛ: ΚΡΑΤΑΤΕ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ – “ΓΕΙΩΝΕΙ” ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Η απάντηση της Μέρκελ είναι προβλέψιμη: θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και μετά θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Αθήνας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις». Αυτό αναφέρεται σε άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας “Der Handelsblatt”, ενόψει της συνάντησής της κυρία Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ήδη στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου η κυρία Μέρκελ είχε θέσει γρήγορα τέρμα σε μία συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, παραπέμποντάς τον στην τρόικα.

Για την περίπτωση που εγείρονται “λανθασμένες προσδοκίες” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές ότι ‘δεν πρόκειται για μία συνάντηση διαπραγμάτευσης’, επισημαίνοντας ότι για την εξέταση του προγράμματος αρμόδια είναι η τρόικα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ακόμη ότι «από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα μπορούσε να εξαρτάται το μέλλον της σχηματισθείσας τον Ιούνιο δικομματικής κυβέρνησης» και υπογραμμίζουν ότι αυτή είναι η προειδοποίηση την οποία ο κ. Σαμαράς θα μεταφέρει στην Καγκελάριο, τονίζοντάς της ότι “το όριο ανοχής των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, με ποσοστό ανεργίας 28% και με μείωση από το 2010 κατά μέσο όρο του πραγματικού εισοδήματος κατά ένα τρίτο, περαιτέρω περικοπές δεν είναι πολιτικά εφαρμόσιμες».

Original article: ΜΕΡΚΕΛ: “Έχετε κάνει πρόοδο – Σας στηρίζουμε στις δύσκολες αποφάσεις” – ΣΑΜΑΡΑΣ: “Δεν σταματάμε τις μεταρρυθμίσεις”.

Keywords
Τυχαία Θέματα