Εκτός τόπου και χρόνου η διοίκηση του ΤΧΣ!

Οι κινήσεις των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα: ούτε τα καθηκόντά τους κατανοοούν, ούτε καν στον κόπο να μελετήσουν τι σημαίνει ΤΧΣ και τι έχει προηγηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Ο αυστριακός διευθύνων σύμβουλος Martin Czurda και ο γάλλος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Eric Tourret δρουν σαν μην έχει το Ταμείο συνέχεια στη δράση

του.

Οι πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς κάνουν λόγο για μια πρόταση που εκπόνησαν και υπέβαλαν στην κυβέρνηση με τον μεγαλεπήβολο στόχο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο στόχος και φιλόδοξος και θεάρεστος, αφού μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν οι έξι στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που πρότειναν είναι να δοθεί εγγύηση από την πλευρά του Δημοσίου για υφιστάμενα κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν πρόκειται για ελληνική – ή γαλλοαυστριακή – πατέντα αλλά βρετανικό μοντέλο ώστε το Δημόσιο να στηρίζει το δανεισμό των επιχειρήσεων, προς όφελος και των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό βεβαίως το βάρος των προβληματικών δανείων θα το επωμιζόταν το ελληνικό Δημόσιο και άρα, οι έλληνες φορολογούμενοι που ήδη έχουν δανειστεί 50 δις.ευρώ για να στηριχθεί ο τραπεζικός κλάδος.

Αυτό που δεν γνώριζαν οι δύο κύριοι, και δεν έψαξαν πριν κάνουν την εισήγησή τους, είναι ότι οι Θεσμοί ήδη ήδη από το 2010 έχουν βάλει φρένο στην παροχή της εγγύησης του Δημοσίου προς επιχειρήσεις, με μόνη εξαίρεση τις εκδόσεις ομολόγων των τραπεζών.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου έφθανε στα τέλη του 2009 το ποσό των 25,5 δισ. ευρώ και έχει υποχωρήσει σήμερα στα 12 δισ. ευρώ, με τις καταπτώσεις όμως των εγγυήσεων στο διάστημα 2010 -2017 να έχουν προσεγγίζουν τα 6 δις.ευρώ σε βάρος του ελλείμματος και του χρέους.

Πρόκειται για αμαρτίες του παρελθόντος όταν το Δημόσιο έδινε αφειδώς εγγυήσεις που βαραίνουν επί σειρά δεκαετιών τους έλληνες φορολογούμενους.

Για το 2018 εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων προς φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης, θα ανέλθει στα 970 εκατ. ευρώ, έναντι 890 εκατ. ευρώ για το 2017. Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τις καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός της Γενικής Κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: kourdistoportokali.com

Keywords
Τυχαία Θέματα