Έκθεση Κομισιόν: Aπέτυχε ο στόχος μετεγκατάστασης τουλάχιστον 6.000 προσφύγων

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα απέτυχε ο στόχος μετεγκατάστασης τουλάχιστον 6.000 προσφύγων που τέθηκε πριν από ένα μήνα. Σημειώνεται ότι μόνο 208 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μαρτίου ως σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.145.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι “μόνο λίγα κράτη μέλη της Ε.Ε.” ανέλαβαν προσπάθειες μετεγκατάστασης και τονίζει ότι αν όλα τα κράτη – μέλη ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις

που ανέλαβαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι στόχοι μετεγκατάστασης είναι επιτεύξιμοι.

Όσον αφορά, ειδικότερα την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι 35.000 έως 40.000 άτομα που βρίσκονται στη χώρα είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς.

“Τα κράτη μέλη πρέπει να εκπληρώσουν επειγόντως τις πολιτικές και νομικές τους δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες μετεγκατάστασης πρέπει να αυξηθούν θεαματικά για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία”, δήλωσε ο επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Επιπλέον, επισήμανε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της επανεγκατάστασης. “Για να τεθεί οριστικά τέλος στις ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές, πρέπει να ανοίξουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας”, ανέφερε ο Έλληνας Επίτροπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα