Έκτακτα μέτρα για τη σφοδρή κακοκαιρία «Ιανός» που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται τις επόμενες ώρες και ημέρες στη χώρα με την κακοκαιρία «Ιανός» να δείχνει τα «δόντια» της από την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές της χώρας για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει έκτακτα μέτρα.

«Από αύριο Πέμπτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας», είπε αρχικά ο υφυπουργός και ανέλυσε τον όρο κυκλώνας, όπως είναι ο «Ιανός».

«Το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα αργά το απόγευμα. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά

και μεγάλης διάρκειας».

«Μπορεί να υπάρξουν βλάβες και πλημμύρες σε αστικές περιοχές και παράκτιες. Ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι», σημείωσε.

«Καλούμε τους πολίτες να μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», τόνισε χαρακτηριστικά και έδωσε τρεις βασικές οδηγίες στους πολίτες.

«Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής:

Πρώτον, όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

Δεύτερον, αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Τρίτον, μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο».

https://www.mikrometoxos.gr/wp-content/uploads/2020/09/190024_16_09_2020-18_44_ert_hd.mp4

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο «Ιανός»Την Πέμπτη, από το απόγευμα θα επηρεαστεί το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος κυρίως στα δυτικά τμήματα.Την Παρασκευή, τα φαινόμενα θα χτυπήσουν στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα και στα δυτικά τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν. Από το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Μάλιστα, στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.Το Σάββατο, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και ίσως την Κρήτη. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα