ΕΚΤ: Ανακοίνωσε την μεθοδολογία για τον έλεγχο του ενεργητικού των τραπεζών

Το εγχειρίδιό της σχετικά με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στη δεύτερη φάση του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το εγχειρίδιο περιέχει τη μεθοδολογία για την εκτέλεση δέκα συγκεκριμένων υποσυνόλων εργασιών στη διάρκεια της δεύτερης φάσης (επιτόπια επιθεώρηση) του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού. Τα βασικά υποσύνολα εργασιών περιλαμβάνουν την εξέταση των διαδικασιών, των πολιτικών και των λογιστικών πρακτικών,

την εξέταση των φακέλων πιστοδότησης και την αποτίμηση των εξασφαλίσεων, καθώς επίσης και τον έλεγχο των στοιχείων του ενεργητικού του επιπέδου 3 που αποτιμώνται στην εύλογη αξία, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Το εγχειρίδιο παρέχει κατευθύνσεις τόσο στις εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ) όσο και σε τρίτους φορείς που συνδράμουν τις τελευταίες στη διενέργεια του ελέγχου, αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση.

Η δεύτερη φάση έπεται της επιλογής χαρτοφυλακίων (πρώτη φάση) και θα διαρκέσει ως τον Αύγουστο του 2014. Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά του, μαζί με εκείνα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Το εγχειρίδιο της ΕΚΤ περιλαμβάνει λεπτομερείς κατευθύνσεις σχετικά με:
- τις διαδικασίες επικύρωσης των δεδομένων και ελέγχου των εισαγόμενων παραμέτρων των υποδειγμάτων
- τον τρόπο με τον οποίο αποτιμώνται τα ουσιώδη ανοίγματα και οι εξασφαλίσεις και καθορίζονται οι εκάστοτε αναγκαίες προβλέψεις
- τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και παρακολούθησης της προόδου των εργασιών με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους
- τις περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται η προσφυγή σε ανεξάρτητη αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού από εξωτερικούς φορείς
- τη χρήση τιμών αναφοράς του κλάδου για την εκτίμηση των αγοραίων αξιών.

Η ΕΚΤ σημειώνει ταυτόχρονα ότι ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής αξιολόγησης, σκοπός της οποίας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας των ισολογισμών των σημαντικών τραπεζών, η εξυγίανση των ισολογισμών, όπου χρειάζεται, και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών πριν από την ανάληψη, από την κεντρική τράπεζα, των εποπτικών της καθηκόντων τον Νοέμβριο του 2014.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στατιστικά στοιχεία της δεύτερης φάσης για τις 128 τράπεζες που υπόκεινται στη συνολική αξιολόγηση.

- Συνολικό ποσό σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων του ενεργητικού των χαρτοφυλακίων που επιλέγονται για τους σκοπούς του ελέγχου: 3,72 τρισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 58% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών.

- Εκτιμώμενος αριθμός εξεταζόμενων φακέλων πιστοδότησης ανά τράπεζα κατά μέσο όρο: 1.250.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζει σήμερα λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα υποβληθούν στον έλεγχο της οι ισολογισμοί των ευρωτραπεζών.

Το σημαντικότερο στοιχείο, σύμφωνα με το Reuters, είναι η στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ, αναφορικά με τον ορισμό των προβληματικών δανείων.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης, προκειμένου να αποφασίσουν εάν ένα δάνειο είναι προβληματικό, θα είναι κατώτερες αυτών που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την αναθεώρηση των στοιχείων των δανείων, όπως ανέφερε πηγή που επικαλείται το Reuters.

Οι κανόνες των stress tests, θα απαιτούν την εφαρμογή νέων αποτιμήσεων για οποιοδήποτε collateral (εγγύηση), το οποίο δεν είχε αποτιμηθεί σε διάστημα ενός έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι κανόνες της ΕΚΤ, θα συγκρίνουν τις εκτιμήσεις των τραπεζών για τις απώλειες δανείων, με αυτές εξωτερικών ελεγκτών.

«Παρότι οι τράπεζες έχουν κάποια ιδέα για το τι τους περιμένει, θα τρομοκρατηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή στο Reuters.

Original article: ΕΚΤ: Ανακοίνωσε την μεθοδολογία για τον έλεγχο του ενεργητικού των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα