Ντράγκι: Θα μείνουν χαμηλά τα επιτόκια – Κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού

10:21 6/2/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι μετριοπαθής δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την σημερινή συνεδρίαση των μελών της ΕΚΤ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική για όσο καιρό χρειαστεί

και ότι επικυρώνει την “μελλοντική καθοδήγηση”. Όπως τόνισε τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Σήμερα συζητήσαμε δράσεις της ΕΚΤ σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει το ευρώ από τις αναδυόμενες αγορές, αποκάλυψε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΚΤ εξετάζει όλες τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να διερευνήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Πρόσθεσε πως η διακοπή της διαδικασίας της αποστείρωσης κατά την αγορά κρατικών ομολόγων είναι ένα από τα εργαλεία που εξετάζονται, αλλά τόνισε ότι δεν συζητήθηκε στην σημερινή συνεδρίαση.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ακόμη:

Πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές προεκτάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ η απομόχλευση των ισολογισμών θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Από το καλοκαίρι του 2012 έχει πραγματοποιηθεί ωστόσο πρόοδος στον διατραπεζικό δανεισμό και στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Η ευρωζώνη περνάει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, η οποία θα ακολουθηθεί από μια σταδιακή ανοδική κίνηση, δήλωσε ακόμη ο Μάριο Ντράγκι στην συνέντευξη τύπου.

Ο ίδιος τόνισε πως η ΕΚΤ δεν βλέπει αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη και δεν διαπιστώνει κάποια ομοιότητα με την κατάσταση που βίωσε η Ιαπωνία για μια δεκαετία. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν είναι πολύ χαμηλότερος από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν μια πολύ πιο δυναμική ανάκαμψη.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας Ντράγκι:

Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές στη ζώνη του ευρώ παραμένουν αδύναμεςΗ οικονομική ανάκαμψη προχωρά με βάση τις εκτιμήσεις μαςΗ ΕΚΤ είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης όλων των διαθέσιμων εργαλείωνΗ ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορέςΣυγκρατημένες οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμαΣτα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο τα επιτόκιαΣταδιακή ανοδική κίνηση των ρυθμών πληθωρισμού αργότεραΒιώνουμε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμούΟι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές στη ζώνη του ευρώ παραμένουν αδύναμεςΗ οικονομική ανάκαμψη προχωρά με βάση τις εκτιμήσεις μας

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 0,25% το επιτόκιο του ευρώ

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,25%, σε μια απόφαση αναμενόμενη σε μεγάλο βαθμό στις αγορές. Διατήρησε επίσης αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων που πληρώνει στις εμπορικές τράπεζες στο 0,0% και το επιτόκιο του μηχανισμού έκτακτου δανεισμού στο 0,75%.

Η απόφαση δεν ήταν εντελώς προεξοφλημένη, κάποιοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πρόσθετη μείωση των επιτοκίων, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για δράση ενόψει του κινδύνου αποπληθωρισμού.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που θα ακολουθήσει.

ΕΚΤ: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση – Πιθανή νέα παρέμβαση

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με δεδομένη την έντονη μεταβλητότητα των διατραπεζικών επιτοκίων αλλά και τη φθίνουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η νέα κατάσταση που αρχίζει να παγιώνεται με την έντονη μεταβλητότητα στα διατραπεζικά επιτόκια τον τελευταίο μήνα να καθιστά αναγκαία μία νέα παρέμβαση της ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει τη στήριξη της Γερμανίας για να καταργηθεί η πρακτική της λεγόμενης «αποστείρωσης», της πρακτικής δηλαδή που απορροφά το χρήμα το οποίο είχε δαπανήσει η ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων από χώρες που είχαν δοκιμαστεί περισσότερο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ο τερματισμός της διαδικασίας αυτής θα μπορούσε να διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα ρευστότητα ύψους 180 δισ. ευρώ, μία πρωτοβουλία που ισοδυναμεί με ένα ευρωπαϊκού τύπου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Original article: Ντράγκι: Θα μείνουν χαμηλά τα επιτόκια – Κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα