Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ: Χαμηλά για όσο χρειαστεί τα επιτόκια – Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για νέα μέτρα – Mε δύο επιτόκια η χορήγηση των TLTROs

14:51 3/7/2014 - Πηγή: BankWars

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου μετά τη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το Δ.Σ. διατηρεί την ομόφωνη δέσμευση του στην χρήση και μη συμβατικών εργαλείων

για την αντιμετώπιση του κινδύνου μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ακόμα πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έλαβαν αποφάσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος LTRO, προσθέτοντας πως θα δημοσιευτεί σχετική έκθεση στις 16:30 ώρα Ελλάδας. Ανέφερε επίσης πως έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες για το σχέδιο αγοράς ABS.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι παραμένουν οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης. Ο ίδιος επισήμανε πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές εξελίξεις. Η ανεπαρκής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μια πιο αδύναμη εγχώρια ζήτηση αποτελούν δύο ακόμα κινδύνους για την πορεία της οικονομία της ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Σταδιακή άνοδος πληθωρισμού

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να παραμείνει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο κ. Ντράγκι, σημειώνοντας πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να ενισχύεται σταδιακά το 2015 και το 2016.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι περιορισμένοι μεσοπρόθεσμα. Επισήμανε ωστόσο πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αντιδράσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΔΥΟ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ TLTROs

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε πως θα υπάρχουν δύο επιτόκια για τα στοχευμένα τραπεζικά δάνεια προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (ΤLTROs).Ένα επιτόκιο για τις τράπεζες που αυξάνουν τον δανεισμό και ένα δεύτερο επιτόκιο για τις τράπεζες που μειώνουν τον δανεισμό.

Σύμφωνα με τον Draghi, οι δύο διαδικασίες παροχής φθηνών δανείων στις τράπεζες (TLTROs) θα πραγματοποιηθούν στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου του 2014.

Το συνολικό ποσό των TLTROs μπορεί να φτάσει και το 1 τρισ. ευρώ.

Tην ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε πως παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι προπαρασκευαστικές εργασίες που σχετίζονται με άμεσες αγορές ABS (τίτλοι που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού). Ο στόχος αυτού του μέτρου, σύμφωνα με τον διοικητή, είναι η ενίσχυση του στόχου για μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης.

ΕΚΤ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟ 0,15%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0,15%. Αμετάβλητο στο -0,10% παρέμεινε και το επιτόκιο καταθέσεων. Πρόκειται για μια κίνηση που δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, αφού είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ

ΕΚΤ – Μάριο Ντράγκι: Εντείνονται οι πιέσεις για νέα δράση – Τι περιμένουν οι αγορές

Συνάντηση Ντράγκι – Αναστασιάδη στη Φρανκφούρτη στις 16 Ιουλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα