ΕΚΤ- ΚΕΡΕ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ενισχύσει περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισήμανε το μέλος του δ.σ. της τράπεζας Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Η ΕΚΤ έχει διατυπώσει την ανησυχία της ότι οι τράπεζες,

από φόβο να αναλάβουν κινδύνους, δεν χρηματοδοτούν τις μικρότερες επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να «στραγγαλίζουν» τις ΜμΕ σε επίπεδο ρευστότητας και τις οικονομίες των εν λόγω χωρών σε επίπεδο ανάπτυξης.

Ο κ. Κερέ εξήγησε τη διστακτικότητα της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα, αναφέροντας ότι η ΕΚΤ αναζητεί τρόπους να ενισχύσει τον δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά «μπορεί να δράσει μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Σε ομιλία του σε συνέδριο στην Ορλεάνη, ο κ. Κερ εξήγησε ότι εάν η ΕΚΤ επιχειρούσε να εξαλείψει τεχνητά τις διαφορές στο κόστος χρηματοδότησης που προκύπτουν λόγω διαφορετικών συνθηκών κινδύνου ή ανεπαρκών κεφαλαίων, θα ήταν σαν να υποκαθιστά άλλους παίκτες που δεν κάνουν αυτά που πρέπει.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει συστήσει μία «ομάδα δράσης» (task force) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο την επίλυση αυτού του προβλήματος.

«Θεωρούμε το εν λόγω θεσμικό όργανο ως το πλέον κατάλληλο για να χειριστεί τα ζητήματα σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας ως προς το τι ακριβώς θα κάνουμε», επισήμανε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα