ΚΥΠΡΟΣ: Πόσα είναι τα λεφτά στις τράπεζες – Εκροές καταθέσεων εως 10% βλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης

Ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας τουλάχιστον 10% τις πρώτες ημέρες, αν η βουλή υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου για την επιβολή έκτακτη εισφοράς σε αυτές.

«Αν περάσει το νομοσχέδιο, θα δούμε εκροές καταθέσεων 10% ή και παραπάνω τις πρώτες κιόλας μέρες», δήλωσε ο Πανίκος Δημητριάδης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής.

Ο

Δημητριάδης πρόσθεσε ότι τόσο η κεντρική τράπεζα της νήσου, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσονται υπέρ της μηδενικής εισφοράς για όλες τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, θέση που εξέφρασαν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αργά την Δευτέρα.

Καταθέσεις ύψους 68,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου .

Όπως σημειώνει η Euroxx, στο τέλος Ιανουαρίου τα υπόλοιπα καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες ανερχόταν σε 68,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων αντιστοιχούσαν σε κατοίκους εσωτερικού τα 42,8 δισ. ευρώ, σε λοιπούς κατοίκους Ευρωζώνης τα 4,75 δισ. ευρώ και σε κατοίκους του υπόλοιπου κόσμου τα 20,9 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στην κατανομή κατά θεσμικό τομέα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανερχόταν σε 35 δισ. ευρώ, των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε 21,4 δισ. ευρώ, των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 4,4 δισ. ευρώ και των άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε 7,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΚτΚ, τα μερίδια αγοράς των καταθέσεων στο τέλος του Ιανουαρίου είχαν ως εξής: Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ κατείχε το 26,7% με καταθέσεις 18,2 δισ. ευρώ, η Λαική Τράπεζα (CPB) το 12,8% με καταθέσεις 8,8 δισ. ευρώ και η Ελληνική Τράπεζα το 10,1% με καταθέσεις 6,9 δισ. €.Οι συνεταιριστικές τράπεζες με 15,1 δισ. ευρώ καταθέσεις κατέχουν μερίδιο αγοράς 22,1%, η ALPHA BANKμε 2,5 δισ. καταθέσεις το 3,7%, η ΕΘΝΙΚΗ με 0,86 δισ. καταθέσεις το 1,3%, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ με 1,03 δισ. ευρώ το 1,5%, και η Eurobank με 3 δισ. ευρώ καταθέσεις το 4,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα