Έκκληση Σταυρακάκη για την κατάσταση στα πανεπιστήμια

Έκκληση να παρέμβει η Πολιτεία έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), καθηγητής του ΕΜΟ Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης αναφερόμενος στην κατάσταση των πανεπιστημίων.

«Στην κατάσταση που έχει περιέλθει το πανεπιστημιακό σύστημα στη δεδομένη συγκυρία, -με την πιο ευρεία έννοια της- οφείλει να παρέμβει και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του και προσθέτει ότι «το υπουργείο Παιδείας

θα πρέπει άμεσα να νομοθετήσει έτσι ώστε στις εκλογικές διαδικασίες των πανεπιστημίων να υπάρχει πάντα η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παράλληλα με τη συμβατική».

«Γιατί ακόμα και σε κανονικές συνθήκες ένα σημαντικό τμήμα των πανεπιστημιακών μπορεί να βρεθεί εκτός του γεωγραφικού χώρου του Ιδρύματος για ακαδημαϊκούς λόγους (διεθνή συνέδρια, ερευνητικές συναντήσεις στο εξωτερικό, εκπαιδευτικές άδειες, κλπ.). Αυτοί οι συνάδελφοι –συνήθως μεταξύ των πλέον δημιουργικών- πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους”, επισημαίνει. Ακόμα προτείνει τα εξής: “Το ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει μακρά δημοκρατική παράδοση στην εκλογή των οργάνων διοίκησής του. Επομένως το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρουν τη ρύθμιση του Νόμου 4076/2012 που προβλέπει διορισμό εσωτερικών μελών με βάση την αρχαιότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα