Είσαι γυναίκα; Στην Αίγυπτο μόνο για τουρισμό

«Τρεις φορές πονάει η αγάπη: Όταν σε κόβουν, όταν παντρεύεσαι κι όταν γεννάς».
Παλιό αφρικανικό γνωμικό.

Παρά τις ελπίδες ότι οι γυναίκες θα ευνοούνταν από την Αραβική Άνοιξη, είναι τελικά οι μεγάλες ηττημένες, καθώς οι λαϊκές εξεγέρσεις έχουν προκαλέσει συγκρούσεις, αστάθεια, εκτοπισμό και αύξηση των ισλαμιστικών οργανώσεων σε πολλές χώρες.

Η Αίγυπτος “κέρδισε” τον τίτλο της χειρότερης χώρας του αραβικού κόσμου για μία γυναίκα, σύμφωνα με δημοσκόπηση

που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Thomson Reuters.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικών γεννητικών οργάνων είναι ενδημικό φαινόμενο στην Αίγυπτο, όπου το 91% των γυναικών και κοριτσιών -συνολικά 27,2 εκατομμύρια- υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή, σύμφωνα με την UNICEF. Σεξουαλική παρενόχληση και βιασμοί συμπληρώνουν την εικόνα.

Μία δεκαετία αστάθειας και συγκρούσεων έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες. Η ενδοοικογενειακή βία και η πορνεία έχουν αυξηθεί, ο αναλφαβητισμός αυξήθηκε δραματικά και έως και 10% των γυναικών -1,6 εκατομμύριο- έμειναν χήρες και ευάλωτες, σύμφωνα με την οργάνωση Refugees International.

Το Ιράκ βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση της κατάταξης και ακολουθούν η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Υεμένη.

Οι Κομόρες, όπου οι γυναίκες κατέχουν το 20% των υπουργικών θέσεων και διατηρούν το σπίτι ή την γη μετά το διαζύγιο, έρχονται πρώτες στη λίστα ακολουθούμενες από το Ομάν, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και το Κατάρ.

Original article: Είσαι γυναίκα; Στην Αίγυπτο μόνο για τουρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα