“Ειρήνη ημίν” Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ -Τζανακόπουλος Γραμματέας-Επίθεση σε κυβέρνηση κ’ ΜΜΕ

22:28 6/9/2020 - Πηγή: BankWars

Με την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της κλειστής συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πήρε  110 θετικές ψήφους σε σύνολο 140 (η ΚΕ αριθμεί 151 μέλη).

Επίσης, υπήρξαν 29 λευκά και 1 άκυρο.

Βολές Τσίπρα στην κυβέρνηση
και την οικονομική πολιτική

Βολές κατά της κυβέρνησης ότι «κάθε μέρα που περνάει κατεδαφίζει αντί να χτίζει» εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ προέβλεψε έναν πιο δύσκολο χειμώνα μετά το δύσκολο καλοκαίρι.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για περιορισμούς σε συντάξεις και μισθούς, με εργασιακό μεσαίωνα, ιδιωτικοποιήσεις σε τιμή ευκαιρίας, απαξίωση της δημόσιας παιδείας της υγείας και του κοινωνικού κράτους και περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων. Με δυο λόγια δηλαδή μας γυρίζουν με ταχύτητα πίσω στα δύσκολα χρόνια του 10-15 και στο καθεστώς των πολιτικών του ΔΝΤ, από το οποίο με τόσες θυσίες και κόπους καταφέραμε η χώρα μας να απαλλαγεί.

Σε ότι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, τόνισε ότι η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε να μην ακούσει την κοινωνία, τις οργανώσεις των μικρομεσαίων, την αγωνία των εργαζομένων, και φυσικά την αντιπολίτευση, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, που πρότεινε αποφασιστικά, γενναία, εμπροσθοβαρή μέτρα, για να μην πάρει η κρίση τις διαστάσεις οικονομικής πανδημίας. «Μπορούμε να πούμε τώρα, με τα πρώτα δραματικά αποτελέσματα της πολιτικής τους ορατά, ότι δεν έκαναν λάθος. Δεν ήταν η αβλεψία, ή η έλλειψη γνώσεων, που τους οδήγησε σε μίζερα μέτρα και πολιτική απραξίας. Ούτε φυσικά ότι δεν υπήρχαν λεφτά στα ταμεία. Για αυτό είχαμε φροντίσει εμείς, να μην αφήσουμε τη χώρα ανοχύρωτη. Δεν ήταν λοιπόν ούτε λάθος ούτε αβλεψία, αλλά ήταν άποψη, ήταν πολιτική επιλογή. Ήταν η λογική να αφήσουν την οικονομική πανδημία της αγέλης να εξελιχθεί. Να «εξυγιάνουν» έτσι χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους το οικονομικό τοπίο, κρατώντας για τον εαυτό τους τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Να επιτρέψουν τον αφανισμό όσο γίνεται περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να καταλάβουν τη θέση τους τα «υγιή» μεγάλα συμφέροντα, τα οποία στηρίζουν και τους στηρίζουν. Και να επιβάλουν στους εργαζόμενους καθεστώς ανασφάλειας, κακοπληρωμένης δουλειάς, και ωραρίων του 19ου αιώνα».

«Η ύφεση του δευτέρου τριμήνου του 2020 που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων. Η ανεργία καλπάζει. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, με ποσοστά που προκαλούν απόγνωση. Αλλά ο κύριος Μητσοτάκης πανηγυρίζει. Είμαστε, λέει, μια χαρά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα του «μαξιλαριού ασφαλείας», ζήτημα το οποίο αποτέλεσε πρόσφατα σημείο τριβής ανάμεσα σε Πολάκη και Τσακαλώτο. «Επιτρέψτε μου στη σημείο αυτό μια μικρή παρένθεση. Αφορά στα 37 δισεκατομμύρια που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ως μαξιλάρι. Και για τα οποία έχει γίνει και γίνεται μια μεγάλη συζήτηση. Θέλω λοιπόν να πω ότι είναι αυτά ακριβώς τα χρήματα, που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την κατεδάφιση και τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Την οποία θα πλήρωναν πρώτοι και πιο ακριβά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι.Είναι αυτό το μαξιλάρι, που έκανε δυνατή την έξοδο της χώρας στις αγορές, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Αν υπάρχει η άποψη ότι έπρεπε ένα μέρος από αυτά να τα έχουμε αξιοποιήσει, όχι με όρους προεκλογικών παροχών, αλλά με όρους στήριξης της οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της αγοράς, να το συζητήσουμε. Αλλά για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε. […]Κι αυτό οφείλουμε να το εξηγούμε στους πολίτες και όχι να αποτελεί στοιχείο αυτοκριτικής. Αυτή είναι η άποψή μου και ήθελα για άλλη μια φορά να τη καταθέσω στη ΚΕ.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά χρεώνοντας αμηχανία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σημειώνοντας τη δραστηριότητα του Oruc Reis που πρόσφατα πέρασε τον 28ο Μεσημβρινό.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ

«Oι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας. Σε τέτοιες μάλιστα στιγμές»

ΒΟΛΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ

Ο Α.Τσίπρας επιτέθηκε στα ΜΜΕ για εγκατάσταση μιας επικοινωνιακής υγειονομικής ζώνης γύρω από την κυβέρνηση. «Αυτό ακριβώς, η δεδομένη και εξαγορασμένη με χρήματα του ελληνικού λαού ασυλία από κάθε είδους κριτική, επιτρέπει στον κύριο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, άνθιση της πιο χυδαίας πελατειακής λογικής, ανάδειξη της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς σε κανόνα κυβερνητικής πρακτικής.

Δεν διστάζω να το πω, και προσέχω τα λόγια μου: Η Ελλάδα ζει τη στιγμή αυτή μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ζωτικές λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως ο ρόλος του Τύπου, αλλά και της Δικαιοσύνης, φαλκιδεύονται βάναυσα. Ο δημοκρατικός έλεγχος ασκείται με τεράστιες δυσκολίες, σε καθεστώς απόκρυψης και διαστρέβλωσης όσων δεν συμφέρουν στην κυβέρνηση. Και σε καθεστώς συστηματικής συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβερνητικής του θητείας, και φυσικά της αντιπολιτευτικής του τακτικής».

Ο ΕΥ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
«Εγώ και άλλοι σύντροφοι έχουμε την ανάγκη από τη μια να λέμε τα πράγματα, όπως πρέπει να ειπωθούν για το κόμμα, ότι τα μέσα δεν αγιάζουν το σκοπό, για την εξωτερική και οικονομική πολιτική» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαντώντας αναφορικά με την επανεκκίνηση του κόμματος, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε «να συμφωνήσουμε όλοι και όλες σε κάποια όρια και κανόνες του παιχνιδιού» και χαρακτήρισε «ευθύνη του Δημήτρη (Τζανακόπουλου) να δουλεύουνε τα όργανα».

Ο πρώην υπουργός ζήτησε συγκεκριμένα να καταστεί σαφές «ποιο όργανο αποφασίζει τι», μετά την απόφαση του κ. Τσίπρα να συνεδριάζει στο εξής ανά 15 ημέρες το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρέπει «να σταματήσει το ο μαύρος Αύγουστος» αναφερόμενος στον ψηφιακό αλληλοσπαραγμό των συντρόφων του τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου και διευκρίνισε ότι τα φίλια πυρά «δεν ήταν από όλες τις πλευρές του κόμματος. Δεν ήταν όλοι που μιλούσαν για αριστερίζουσες εκκρεμότητες». Ο πρώην υπουργός δήλωσε παρών μαζί με τους συντρόφους του στην «επανεκκίνηση, αλλά με αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων», ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

«Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση, γιατί η επανεκκίνηση δεν θα δουλέψει αν συνεχίσουμε όπως τον Αύγουστο» σημείωσε μάλιστα ο πρώην υπουργός, ζητώντας σχετικές εγγυήσεις. Επιπλέον, ο ίδιος παρατήρησε ότι «πρέπει να κάνουμε σωστές συζητήσεις για όλα τα ζητήματα και αν είναι ανάγκη με πλειοψηφίες ή μειοψηφίες», καταλήγοντας ότι η πρόκληση είναι η «αντιπολίτευση με ιεραρχίες και προτεραιότητες».

Ο Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

«Δεν επιτρέπεται από το δικό μας πολιτικό χώρο, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αφήσουμε ούτε μία μέρα που να μη βρεθούμε δίπλα σε όλους όσους θα μας έχουν ανάγκη» τόνισε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του από τη θέση του Γραμματέα ο Πάνος Σκουρλέτης. Επιχειρώντας μια αναδρομή στην κομματική θητεία του παράλληλα με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και με έντονη αυτοκριτική διάθεση, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως «αυτή την κορυφαία στιγμή της εξόδου από τα μνημόνια, με τις πολλές δυνατότητες, προφανώς δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε όπως θα θέλαμε» και εξήγησε ότι τα χρόνια της διακυβέρνησης «το κόμμα μας ήταν ξεχασμένο. Παρατημένο. Με μειωμένη αυτοπεποίθηση. Και με προβληματική, σε πάρα πολλούς τομείς, επικοινωνία με την κυβέρνηση».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «διλήμματα που προέκυψαν με τεχνητό τρόπο», δηλαδή «ποιος είναι υπέρ ή κατά της διεύρυνσης», ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί η ιστορία της διεύρυνσης να είναι μια άμορφη αναφορά σε έναν φορέα που θα ταυτίζεται με την παράταξη». Επιπλέον, χαρακτήρισε «αρνητική» την εμπειρία του «μη διαλόγου» -αντί του πραγματικού διαλόγου- που έγινε στα social media, «στο περιθώριο των οργανώσεών μας, ενεργοποιώντας εξωθεσμικά κέντρα» και απάντησε στα εσωκομματικά βέλη που έχει δεχθεί σε προσωπικό τόνο, λέγοντας ότι «υπέστην μια “δημιουργική” εν πάση περιπτώσει ερμηνεία αυτών των πραγμάτων, ότι δήθεν υπονομεύω τον πρόεδρο, ότι αποτελώ έναν “νέο Λαφαζάνη”, δηλαδή αστεία πράγματα».

Ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε πως «βεβαίως να είμαστε η ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Βεβαίως να μπορούμε να εκφράσουμε και ανθρώπους οι οποίοι εκφράζονταν από άλλες πολιτικές μήτρες, έχουν άλλη ιστορική διαδρομή. Στο έδαφος, όμως, της Αριστεράς της εποχής μας» και επανέλαβε πως «δεν είμαι παντρεμένος με τις καρέκλες, πιστεύω στην ανανέωση», χωρίς να κρύψει πως «μακάρι να γινόταν μέσα από διαδικασίες μιας νέας εκλεγμένης ΚΕ από ένα δημοκρατικό συνέδριο» η διαδοχή του.

Αλ. Τσίπρας: Κάθε μέρα που περνά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατεδαφίζει αντί να χτίζει

Keywords
Τυχαία Θέματα