Είναι τελικά καλή ή κακή η συμφωνία;

Αυτοί που απαντούν «ναι», σίγουρα υπερβάλλουν. Αλλά και εκείνοι που απαντούν «όχι», τσάμπα χαίρονται.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά:

Η συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα είναι καλή, γιατί σήμερα, αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία, η χώρα πιθανόν να βρισκόταν στα πρόθυρα της ακυβερνησίας και ο λαός στους δρόμους, διεκδικώντας με πανώ και ντουντούκες  (από ποιόν άραγε;) τους μισθούς και τις συντάξεις.Η συμφωνία είναι καλή γιατί διαγράφει σημαντικό μέρος του χρέους που κουβαλάμε, με οποιαδήποτε  κυβέρνηση, στην καμπούρα
μας.Η συμφωνία είναι καλή, γιατί μειώνεται το ρίσκο της χώρας, άρα, το διεθνές κεφάλαιο, κερδοσκοπικό στην αρχή  και επενδυτικό αργότερα, θα χτυπήσει την πόρτα μας. Μαζί του, και το διόλου ευκαταφρόνητο ελληνικό κεφάλαιο, που βρίσκεται στις ξένες  τράπεζες.Η συμφωνία είναι καλή , δεδομένων των διεθνών συνθηκών, όπου όλοι ψάχνουν χρήμα και … κανένας δε δίνει. Το ΔΝΤ έχει τις γκρίνιες Κινέζων, Βραζιλιάνων, Ινδών και τρίτων χωρών που θεωρούν ότι ο ρόλος του  ταμείου δεν είναι να ενισχύει χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Μέρκελ έχει εκλογές και δε θα μπορούσε να περάσει από το κοινοβούλιό της τίποτα καλύτερο, οι αδύνατες χώρες της ευρωζώνης ψήφισαν με … ζήλεια τα νέα υπέρ της Ελλάδας κονδύλια ευελπιστώντας να πάρουν και αυτές όταν τα χρειαστούν, οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους  προβλήματα με το δημοσιονομικό γκρεμό που τις απειλεί στο τέλος Δεκεμβρίου και η Ρωσία, ούτε να ακούσει δε θέλει για αγορά ελληνικών ομολόγων (σ.σ. είδατε ότι και η Κύπρος , στα… γεράκια  κατέληξε με μνημόνιο).Η συμφωνία δεν είναι καλή, γιατί δε λύνει ριζικά το ελληνικό πρόβλημα. Για να γινόταν αυτό, θα έπρεπε να έχουμε κούρεμα του επίσημου τομέα (ΕΚΤ, κράτη της ευρωζώνης κάτοχοι ελληνικών ομολόγων) τουλάχιστον κατά 50%.Η συμφωνία δεν είναι καλή γιατί πολύ πιθανό, με το κούρεμα μέσω επαναγοράς ομολόγων από την ελληνική πλευρά, οι τράπεζες οι ελληνικές καταρρέουν, περνάνε στον έλεγχο του κράτους και των Επιτρόπων της Κομισιόν και μόλις σταθούν στα πόδια τους, θα αγοραστούν  πάμφθηνα από τραπεζικούς κολοσσούς της ευρωζώνηςΗ συμφωνία δεν είναι καλή, γιατί  υποχρεώνει την Ελλάδα, κάθε φορά που δε θα πιάνει τους στόχους, να παίρνει ισοδύναμα μέτρα σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών της που ήδη έχουν γονατίσει.Η συμφωνία δεν είναι καλή, γιατί δεν έχει συγκεκριμένα πράγματα να πει για την ανάπτυξη και  για την ανεργία, αλλά ούτε για την τσέπη των νοικοκυριών  και των επαγγελματιών που δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Μας αρέσει, δε μας αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια σε λίγες γραμμές. Όσο πιο γρήγορα την αφομοιώσουμε, τόσο το καλύτερο για τον καθένα μας. Και να μην ξεχνάμε κάτι το ουσιαστικό: Η κρίση δεν τελείωσε στην ευρωζώνη. Όπερ σημαίνει, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, μια νέα συμφωνία για όλους θα βρεθεί  στο προσκήνιο. Όλο και κάτι θα επωφεληθεί και πάλι η Ελλάδα. Και στα σίγουρα, ένα καλό κούρεμα, των  ξένων αυτή τη φορά!  

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα