ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ: “Ναι” στην εποπτεία αλλά όχι σε βάρος της ανάκαμψης

Την άποψη ότι δε θα πρέπει οι νέοι κανόνες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να εμποδίζουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ) που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Την Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Ζανιάς και ο Γενικός της Γραμματέας κ. Χρήστος Γκόρτσος.​

«Τα

πιστωτικά ιδρύματα είναι έτοιμα να χρηματοδοτήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, ωστόσο, πριν την εισαγωγή νέων ρυθμιστικών απαιτήσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν απροσδόκητες αρνητικές επιπτώσεις, η προσεκτική προσαρμογή του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου είναι ουσιώδους σημασίας για την οικονομία», ανέφερε ο Christian Clausen, CEO της Nordea Bank και προέδρος της ΕΤΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό συνεπάγεται ότι η σημερινή τάση για συνεχή υιοθέτηση όλο και αυστηρότερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να σταθμιστεί λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας. Η προσαρμογή αυτή έχει καθυστερήσει».

Η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Danièle Nouy τόνισε ότι η νέα εποπτική πρακτική στο πλαίσιο του ΕΕΜ θα ασκηθεί με τρόπο που να διασφαλίζονται ίσοι όροι και αυξημένη διαφάνεια για τα πιστωτικά ιδρύματα τόσο εντός, όσο και εκτός, της Ευρωζώνης.

Κυρίαρχη παραμένει η θέση ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. ότι ο προτεινόμενος υποχρεωτικός διαχωρισμός των επενδυτικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο σε σχέση με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα όσο και της οικονομίας.

Ο κ. Clausen επισήμανε ότι «η εν λόγω πρόταση, αν τελικώς υλοποιηθεί, αναμένεται πραγματικά να προκαλέσει αυξημένο κόστος και να καταστήσει πολύ δυσχερή την παροχή ενός πλήρους φάσματος βασικών τραπεζικών υπηρεσιών προς τους εταιρικούς πελάτες».

Τα μέλη του Δ.Σ. διευκρίνισαν, επίσης, ότι οι αρχικοί στόχοι της πρωτοβουλίας για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων έχουν ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο όλων των άλλων νέων ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα