ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δύσκολη χρονιά το 2015, λέει η Moody’s – Οι σημαντικότερες προκλήσεις

Ούτε για πανηγυρισμούς αλλά ούτε και για …κλάματα θα είναι οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2015, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ευρωτράπεζες και ιδιαίτερα οι αδυναμίες της ευρωζώνης δεν ευνοούν την ανάκαμψη. Η Moody’s παρουσιάζει τις βασικές προκλήσεις του 2015:

Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s, η οικονομία της ζώνης του ευρώ κινείται αναιμικά ανοδικά το 2015 (+ 0,5% έως + 1,5%), αντανακλώντας

τους συνεχιζόμενους περιορισμούς λόγω της υποτονικής αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου. Επίσης, προβληματίζουν η υψηλή ανεργία, η περιορισμένη πρόοδος στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς και τα περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, η επιπλέον ρευστότητα είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Σύμφωνα με την Moody’s η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σχετικά με την τραπεζική ένωση, έχει αυξήσει τον κίνδυνο για τους πιστωτές, επηρεάζοντας αρνητικά την πρόσβαση στην αγορά και οδηγώντας σε υψηλότερη μεταβλητότητα των spreads.

Αποκλίσεις

Σύμφωνα με τη Moody’s υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τραπεζών του «πυρήνα» και της «περιφέρειας», ειδικά όσον αφορά στην αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι απώλειες από τα εγχώρια δανειακά χαρτοφυλάκια κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν λόγων των παρατεταμένων οικονομικών προκλήσεων.

Εξαίρεση οι ολλανδικές τράπεζες που επηρεάζονται από τις προκλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ακινήτων, καθώς και οι ναυτιλιακίες χρηματοδοτήσεις από τις γερμανικές τράπεζες, λόγω της παρατεταμένης παγκόσμιας κρίσης και του μειωμένου ρυθμού αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου ναυτιλίας.

Εξάλλου, η κερδοφορία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες παγκοσμίως, καθώς επηρεάζεται από την αδύναμη ζήτηση για δάνεια, τα χαμηλά επιτόκια και υψηλή βάση του κόστους.

Τέλος, οι αυξημένες προβλέψεις εξακολουθούν να απορροφούν ένα υψηλό ποσοστό των προ-προβλέψεων κερδών των τραπεζών σε όλες τις χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα