Ε. Βενιζέλος: Βγάζει “λάδι” τον Μπαρόζο για τις Κάννες – “Θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα”

[UPD] Σε σχέση με τα όσα του καταλογίζει δημοσίευμα των Financial Times για τη συμμετοχή του στον πολιτικό μετασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2011 ο Ε. Βενιζέλος απάντησε σήμερα τα εξής:

«Από τον Ιούνιο του 2011 ο Σαμαράς ήταν σε συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα από τον Ιούνιο του 2011, πριν τον ανασχηματισμό του Ιουνίου που με έφερε στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συμφωνία που έγινε μετά τις Κάννες είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί κυβέρνηση όπου αρχικά προτάθηκε να ηγηθεί ο κ. Πετσάλνικος, στην συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης, και στο τέλος έγινε πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος.

Ο κ. Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης και της διαδικασίας. Ήταν παρών μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο Ρεν και τον πρόεδρο Χ.Β. Ρόμπεη. Όποιοι τα λένε αυτά δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην ΕΕ.

Ήθελε κανείς το πρωί της επόμενης ημέρας να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χρεοκοπήσει η χώρα;».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Έφαγαν μπαμπέσικα τον Γιώργο Παπανδρέου; – Τι έγινε στις Κάννες; Ποιός ο ρόλος Μπαρόζο – Βενιζέλου;

Το δημοσίευμα των Financial Times δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά σχετικά με το ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ το 2011. Κια μπορεί εκλογών ένεκα το θέμα να κρατιέται όσον αφορά στην ελληνική του διάσταση χαμηλά, αλλά μετεκλογικά ΚΑΠΟΙΟΙ θα πρέπει να απαντήσουν τι έγινε στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011 και πως φτάσαμε από Παπανδρέου Πρωθυπουργό να βρεθούμε με Λουκά Παπαδήμο….

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Απάντηση στο δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρεται στην συνεδρίαση των G20 στις Κάννες έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Ό,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα, το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε – παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος των Financial Times. Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι».

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι:

«Τα όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα το 2011, είναι πρωτοφανή και αποτελούν μια ευθεία εξωτερική παρέμβαση να ανατραπεί μια εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Παπανδρεου.

Είναι ηθικά και πολιτικά αναγκαίο να μας πουν ,αυτοί που φέρονται ότι έκαναν τις μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Μπαρόζο,

Τι συζήτησαν, τι συμφώνησαν και αν όλα αυτά αληθεύουν».

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΓΙΑ…ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ “ΕΠΙΜΑΧΟ” ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ…

Το δημοσίευμα αναφέρει πως πριν τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε επικοινωνήσει με τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζοντας πως εκείνος ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα. Εκεί ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Μπαρόζο ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία».

Ο κ. Μπαρόζο δεν είπε στους Σαρκοζί και Μέρκελ για αυτή τη συνομιλία, αλλά ήταν εκείνος που πρότεινε το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ως πιθανού ηγέτη μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Σαρκοζί είπε στον κ. Παπανδρέου να επιστρέψει στην Αθήνα και να «λάβει μία απόφαση», ενώ ο κ. Μπαρόζο έπιασε τον κ. Βενιζέλο και του είπε ότι το δημοψήφισμα έπρεπε να «σκοτωθεί». Ο τότε υπουργός Οικονομικών συμφώνησε άμεσα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, όπως αναφέρεται, προς απορία του κ. Βενιζέλου ο Γιώργος Παπανδρέου του είπε ότι «τα πράγματα δεν είχαν πάει όσο άσχημα φοβόταν».

Με τον Γιώργο Παπανδρέου στο αεροπλάνο της επιστροφής να κοιμάται, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε εντολή να συνταχθεί μία δήλωση για να διανεμηθεί με την προσγείωση. Η δήλωση αναφερόταν στην «ιστορική κατάκτηση» της ελληνικής συμμετοχής στην ευρωζώνη και στην ουσία αποκήρυττε το δημοψήφισμα. «Το δημοψήφισμα του κ. Παπανδρέου ήταν νεκρό. Το ίδιο και η πρωθυπουργία του», σχολιάζει ο συντάκτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ MATRIX 24…

Το παρασκήνιο των Κανών είναι καυτό και εγείρει σειρά θεμάτων στα οποία πρέπει να τοποθετηθούν όλοι. Από τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση και τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Για πρώτη φορά μαθαίνουμε:

Α) Ο Σαρκοζί δεν τρελάθηκε ξαφνικά, όπως νομίζαμε, όταν άκουσε τον Παπανδρέου να λέει για δημοψήφισμα, αλλά είχε κάνει προηγουμένως σύσκεψη με Μέρκελ, Μπαρόζο και άλλους παράγοντες της Ε.Ε. για να σχεδιάσουν πως θα αντιμετωπίσουν τον Παπανδρέου.

Β) Είχε συμφωνήσει κι αυτός με το δημοψήφισμα, καθώς τον είχαν πείσει οι σύμβουλοί του ότι δεν πρέπει να πάει κόντρα στην γκωλική παράδοση που ήταν υπέρ των δημοψηφισμάτων. Απλώς προσπάθησε, και το πέτυχε, να στριμώξει την Ελλάδα και τον Παπανδρέου θέτοντας έξι όρους που αλλοίωσαν την πρόταση Παπανδρέου.

Γ) Ο Μπαρόζο ενημέρωσε από πριν τον Σαμαρά κι αυτός συμφώνησε να “σκοτωθεί” το δημοψήφισμα, να σχηματισθεί κυβέρνηση με επικεφαλής τεχνοκράτη και στη συνέχεια να εκμεταλλευθεί την πτώση Παπανδρέου για να γίνει αυτός πρωθυπουργός.

Δ) Ο Μπαρόζο ήταν σε συνεννόηση και με τον Βενιζέλο για να “σκοτωθεί το δημοψήφισμα και να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή από την οποίαν θα επωφελείτο ο ίδιος για να πάρει τη θέση του Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Ε) Ο Παπαδήμος είχε ήδη προεπιλεγεί για τη θέση του πρωθυπουργού και δεν προέκυψε μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ.

Τα πέντε αυτά θέματα που προκύπτουν για πρώτη φορά είναι πολλά για να μείνουν αναπάντητα από τους εμπλεκόμενους, Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλο, Παπαδήμο (αυτός πρέπει να μας πει πότε βολιδοσκοπήθηκε από τον Μπαρόζο ή όποιον άλλον), αλλά και τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων. Ουσιαστικά αυτό που περιγράφουν οι FT είναι άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και μάλιστα στον ορισμό κυβέρνησης.

Original article: Ε. Βενιζέλος: Βγάζει “λάδι” τον Μπαρόζο για τις Κάννες – “Θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα