Ε.Ε.ΣΥ.Π: Ανοίγει το κεφάλαιο «τεχνολογικές προκλήσεις και αξιοποίηση δεδομένων» στις ΔΕΚΟ

Ένα νέο κεφάλαιο στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων που έχει υπό τον έλεγχό της η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) δρομολογεί η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ράνια Αικατερινάρη. Η επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ ανοίγει το κεφάλαιο της τεχνολογίας και της καινοτομίας που βασίζεται στα δεδομένα (data driven innovation), τα οποία οι εταιρείες συγκεντρώνουν στη διάρκεια της δραστηριότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται ημερίδα όπου θα παρουσιαστούν οι τεχνολογικές

προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και το πώς οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τα τεράστια δεδομένα που συλλέγουν καθημερινά.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι των δημοσίων επιχειρήσεων και ειδικoί από την Ελλάδα και τη διεθνή αγορά, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την επιστημονική κοινότητα.
Στόχος της ΕΕΣΥΠ είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις να πάψουν να λειτουργούν σαν τις παλιές ΔΕΚΟ. Θα πρέπει να αποβάλλουν τις παθογένειες δεκαετιών όπως η άσκηση μάνατζμεντ από μη μάνατζερς, η εξάρτηση από την πολιτική εξουσία και η απόλυτη κυριαρχία σε προστατευμένες αγορές, οι οποίες έχουν ανοίξει.
Οι ΔΕΚΟ πρέπει να ακολουθήσουν σιγά-σιγά τις καλύτερες πρακτικές και να προσαρμοστούν στο σύγχρονο επιχειρείν και τις ταχύτατες αλλαγές που εισάγουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι οι νέες τεχνολογίες και οι σύγχρονοι τρόποι άσκησης διαφανούς, αποτελεσματικού, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένου μάνατζμεντ.
Και μάλιστα όπως η κυρία Αικατερινάρη ανέφερε από το βήμα του πρόσφατου οικονομικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη «4ο Thessaloniki Summit», «οι αλλαγές στον τρόπο διοίκησης μιας επιχείρησης, γίνονται, top down, δηλαδή αρχίζουν από τη διοίκηση και διαχέονται στα διευθυντικά στελέχη και το λοιπό προσωπικό».
Στο πλαίσιο αυτό οι διοικήσεις και τα στελέχη επιλέγονται μετά από αξιολόγηση ενώ εισάγονται δείκτες και κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και με διαφάνεια. Επιπλέον έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος των Επιτροπών Ελέγχου στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, γεγονός που συμβάλει στην καλύτερη χρηματοοικονομική πληροφόρηση.

Συνεχής ενημέρωση κι εκπαίδευση

Η κυρία Αικατερινάρη αναφέρθηκε και στην προσπάθεια προσέγγισης αυτών των θεμάτων στις εταιρείες, με την καθιέρωση διαδοχικών workshops. «Επειδή από μόνες τους οι πολιτικές δεν αρκούν για να περάσουν οι εταιρείες από τη θεωρία την πράξη, για αυτό η ΕΕΣΥΠ έχει καθιερώσει συναντήσεις ανά τακτά διαστήματα μεταξύ των θυγατρικών της που είτε καλύπτουν συγκεκριμένες θεματικές ενότητες για περιοχές κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δημοσίων επιχειρήσεων, είτε αφορούν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και workshops κυρίως σε σχέση με θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και κανονιστικής συμμόρφωσης», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ και πρόσθεσε ότι «σε δύο εβδομάδες θα λάβει χώρα ειδικό workshop για τις Επιτροπές Ελέγχου των θυγατρικών μας και για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν και να υποστηρίζουν την κάθε εταιρεία».
Στο τελευταίο 12μηνο διοργανώθηκαν τρεις ημερίδες της ΕΕΣΥΠ με τις διοικήσεις των θυγατρικών της, στις οποίες συζητήθηκαν τα βασικά πεδία του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, κοινές δράσεις και συνέργιες, εναλλακτικές πηγές και δομές χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων.
Η ΕΕΣΥΠ συμμετείχε και σε εκδήλωση που έγινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τον περασμένο Σεπτέμβριο (3/9/2019) με θέμα τους παράγοντες που επηρεάζουν την Εταιρική Διακυβέρνηση, με παρουσίαση των πολιτικών, εργαλείων και του τρόπου εφαρμογής τους.

Πηγη: CEO.GR

Keywords
Τυχαία Θέματα