Εδώ Ειδομένη…εδώ Ειδομένη…Ακούει κανείς; Χάος με την ΕΕ αδιάφορη και την κυβέρνηση …στο περίμενε

Μικρά παιδιά, ξαπλωμένα πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Ειδομένη, μία ακόμη εικόνα που ραγίζει καρδιές από τον καταυλισμό των προσφύγων εκεί. «Ανοίξτε τα σύνορα», έγραφε το μήνυμα που είχε ένα παιδί στα χέρια του, σε αυτή τη διαμαρτυρία.

Τις 44.035 έφθαναν οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στις 8 το πρωί της Κυριακής, 13 Μαρτίου, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταμετρήθηκαν

8.904 άτομα και στην Αττική 10.987 (4.166 στο Ελληνικό, 3.300 στο λιμάνι του Πειραιά, 1.970 στο Σχιστό, 712 στον Ελαιώνα, 139 στον Άγιο Ανδρέα, 700 στη Μαλακάσα).

Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 1.102 πρόσφυγες και μετανάστες (Θερμοπύλες 260, Τρίκαλα 200, Λάρισα 400, Αλμυρός 242).

Στη Βόρεια Ελλάδα καταμετρήθηκαν συνολικά 22.042 άνθρωποι. Αναλυτικά, στη Δράμα βρίσκονται 535 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Χέρσο Κιλκίς 3.640, στο Πολύκαστρο Νέας Καβάλας 3.370, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 709, στην Ελευθερούπολη δήμου Παγγαίου 210, στην Κοζάνη 413, στα Διαβατά 2.003, στην Ειδομένη εντός camp 12.000 και στην Κόνιτσα 162.

Την ώρα που ο Κοινοτικός Επίτροπος Δ.Αβραμόπουλος δήλωνε ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού στην Ελλάδα 100.000 προσφύγων και μεταναστών, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ ανακοίνωνε πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά!

«Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας», είπε, επισημαίνοντας μάλιστα πως ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Τέσσερα “όχι” απειλούν την Ελλάδα και τον Α.Τσίπρα

Αντιμέτωπος με τέσσερα «όχι» τα οποία καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ώρα μάλιστα που τόσο σε ρητορικό όσο και πρακτικό επίπεδο η Αθήνα έχει επενδύσει «όλα τα λεφτά της» σε αυτήν.

Το πρώτο και πιο ηχηρό «όχι» ακούστηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ. Στενός συνεργάτης του, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, σημείωσε ότι «η Γαλλία αποκλείει μια άρση της υποχρέωσης για βίζα στους Τούρκους ως το καλοκαίρι». «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία», δήλωσε πηγή κοντά στον Ολαντ.

Άλλωστε οι Βρυξέλλες απαιτούν 72 τον αριθμό υποχρεώσεις (μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση της Κύπρου) για να δώσουν το ok και η Άγκυρα μέχρι τώρα έχει καλύψει μόνο τις μισές. Ενδεικτική και η αντίδραση του γενικού γραμματέα του CSU Άντρεα Σόιερ ότι «δεν μπορούμε να ανταλλάξουμε ένα κύμα προσφύγων με ένα κύμα βίζας… Διαφορετικά θα πάμε από το τηγάνι στη φωτιά».

Και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ έσπευσε να δηλώσει ότι η παράταξή του «είναι πολύ σκεπτική για την πλήρη απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες».

Η δεύτερη άρνηση ήρθε από τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Δευτέρας υπενθύμισε ότι υπήρξαν διακηρύξεις προθέσεων απέναντι στην Τουρκία, όχι όμως ακόμη ουσιαστικές τοποθετήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας και ανοίγματος κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η πολιτική των κλειστών συνόρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γνωστός πλέον σοσιαλδημοκράτης Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος σε συγκέντρωση του κόμματός του, του Smer-SD, στη Μπρατισλάβα δήλωσε επί λέξει: «Δεν θα αφήσουμε ποτέ να εισέλθει ούτε ένας μουσουλμάνος στη Σλοβακία, ούτε και θα δημιουργήσουμε καμία μουσουλμανική κοινότητα εδώ, επειδή αντιπροσωπεύουν έναν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια».

Τέταρτο και ίσως πιο σημαντικό το «όχι» του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος στους Financial Times δήλωσε: «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δεν θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο». Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα επιλέγει τον ενδεικτικό τίτλο: «Ο κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες».

Το κερασάκι στην τούρτα του προσφυγικού για τον Πρωθυπουργό είναι το ενδεχόμενο στο τελικό κείμενο της Συνόδου, να μπει αυτήν τη φορά η πρόταση Τουσκ για τον βαλκανικό διάδρομο: «Ο διάδρομος αυτός είναι τώρα κλειστός».

Στην περίπτωση αυτή ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα εφιαλτικό σενάριο: Να ακυρωθεί πριν ακόμη εφαρμοστεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας η οποία θα μπορούσε να «αποσυμφορήσει» την Ελλάδα από το κύμα προσφύγων που δέχεται στο Αιγαίο και παράλληλα να κλείσει και με τη βούλα της Ε.Ε. ο έτσι κι αλλιώς κλειστός βαλκανικός διάδρομος.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

FRONTEX: ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΑΡΑΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η Frontex, που συλλέγει στοιχεία για τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων, κατέγραψε 484.000 τέτοιες περιπτώσεις στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία στην Ελλάδα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και 466.000 στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως άνθρωποι που επανεισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Eτσι, ο συνολικός αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων της ΕΕ, αυτών που δεν χρησιμοποιούν τα κανονικά σημεία διέλευσης, ανήλθε σε 978.300 το τρίμηνο αυτό, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου η Frontex άρχισε να συλλέγει τέτοια στοιχεία το 2007.
Από εκείνους που φθάνουν στην Ελλάδα, κυρίως σε νησιά από τις τουρκικές ακτές, το 46% δήλωσαν πως είναι Σύροι και το 28% Αφγανοί, ανέφερε η Frontex.

Keywords
Τυχαία Θέματα