Εμπρηστικές δηλώσεις Ομέρ Τσελίκ: ”Ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974”

“Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αποτελούν δεύτερη εισβολή στην Κύπρο οι δραστηριότητες της Τουρκίας

στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι “εκεί το ερευνητικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά και το πλοίο Πορθητής κάνουν δραστηριότητες και οι ναυτικές μας δυνάμεις τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο”. “Εδώ η ε/κ και ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα ενάντια στην Τουρκία και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία. Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει διακριβώσει σωστά. Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή από την Τουρκία με την επιχείρηση του 1974 κατά την οποία προστατεύτηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και τoυ ψευδοκράτους. Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση ‘εισβολή’. Κι εμείς το αποκαλούμε ως επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/Κ. Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974. Είναι καλό να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του. Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί φέρνει ο ίδιος στην επικαιρότητα το 1974, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το φέρνει στην επικαιρότητα”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δείπνο με διπλωμάτες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Επανέλαβε ότι η Αγκυρα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στην περιοχή και πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ενήμερα για αυτό. «Οπως όλα τα προβλήματα, έτσι και αυτό θέλουμε να το επιλύσουμε με αμοιβαίες συνομιλίες, διάλογο και συνεργασία», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη και στη συμμετοχή της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία λέγοντας πως «είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλα μέλη να μας αδικούν. Δεν γίνεται να είσαι μέλος του NATO, στρατηγικός εταίρος και να έχεις κυρώσεις. Αυτό δεν είναι κατανοητό».

Αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η ένταξή μας στην ΕΕ αποτελούσε ανέκαθεν στρατηγική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά η ΕΕ προσπαθεί να μας ξεγελάσει».

Πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα πέρασε από τις απειλές στην πράξη με την κίνηση της να αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στοχεύοντας στα νοτιοδυτικά, περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγαλονήσου.

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσαν την αντίδραση σύσσωμης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Κύπρο από το Βουκουρέστι.

Oπως αναφέρει η Καθημερινή χθες, ο πρέσβης Τσαγατάι Ερτσιγιές, γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενημέρωσε τις διπλωματικές αποστολές στην Αγκυρα σχετικά με τις γεωτρήσεις του «Φατίχ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ζήτησε «από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής μας που πραγματοποιούνται εντός της υφαλοκρηπίδας μας». Ο Τούρκος αξιωματούχος επαναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς, την απειλή του «Αττίλα» του 1974. «Αυτοί που προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία, έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας γνωρίζουν ότι είναι σε λάθος δρόμο. Ας κοιτάξουν την Ιστορία εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια-δυο απειλές. Η Τουρκία δεν επέτρεψε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων της και από εδώ και στο εξής δεν θα το επιτρέψει».

Keywords
Τυχαία Θέματα