Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Ευρώπης – Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο – Πως αντιδρά η Κομισιόν

20:20 1/3/2018 - Πηγή: BankWars

Προς νέο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Ευρώπης. Δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ανακοίνωσε από την επόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της αμερικάνικης βιομηχανίας μετάλλων.

“Θα έχετε προστασία για πρώτη φορά εδώ και καιρό» είοπε ο Τραμπ απευθυνόμενους σε εκπροσώπους των βιομηχανιών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Κομισιόν, με επίσημη

ανακοίνωση – δήλωση του Ζ.Κ.Γιούνκερ προαναγγέλλει την επιβολή αντίμετρων – συμβατών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ εναντίον των ΗΠΑ προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούρκι Κατάινεν, προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι μπορεί να πυροδοτήσει έναν «παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο» με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

«Αν ο Τραμπ λάβει μονομερείς δράσεις θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά αυτό δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ¨, είπε ο Γιούρκι Κατάινεν. Θα έχει αντίκτυπο και στην παραγωγή χάλυβα, στις αγορές χάλυβα και σε άλλες χώρες» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters. “Κάτι τέτοιο μπορεί να αναγκάσει τις Βρυξέλλες να υψώσουν δικούς τους φραγμούς για να προστατέψουν τους εγχώριους παραγωγούς”.

Εξαιτίας του αποκλεισμού της αμερικάνικης αγοράς από ξένες εισαγωγές, «ο χάλυβας πηγαίνει από τις χώρες της Ασίας στην Ευρώπη» γιατί χώρες όπως η Κίνα «δεν μπορούν να πουλήσουν στην Αμερική».

Keywords
Τυχαία Θέματα