Ε. Μπουλούτας (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Στόχος η διανομή μερίσματος από το 2024 – Τέλη του 2023 ολοκληρώνεται η πώληση της ΑΚΤΩΡ

Την εκτίμηση ότι το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά με μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια και ταμειακά διαθέσιμα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στόχος είναι να προχωρήσει πλέον η εταιρεία σε διανομή μερισμάτων εξέφρασε πριν από λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ Ευθύμιος Μπουλούτας, στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας,

ανέλυσε την πορεία του Ομίλου για τη χρήση του 2022 και τόνισε ότι ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές εξελίξεις.

Τόνισε, δε, συνεχίζεται η επιτυχημένη πορεία αναδιοργάνωσης των δύο ετών και πως βελτιώνεται η θέση και η ρευστότητα του Ομίλου, ο οποίος έχει καταρτίσει ένα  επενδυτικό σχέδιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, ΣΔΙΤ, Ακίνητα, Περιβάλλον και Ενέργειας με στόχο και να επιστραφούν κεφάλαια στους μετόχους.

Σχετικά με τη διανομή μερίσματος ο ισχυρός άνδρας του ομίλου δήλωσε ότι αυτή θα ξεκινήσει από το 2024, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να δίδονται μερίσματα από τη στιγμή που θα υπάρχει κερδοφορία.

Ο ίδιος σκιαγραφώντας την επόμενη μέρα και μετά την πώληση της ΑΚΤΩΡ, ανέφερε ότι πλέον η έμφαση θα δοθεί στις παραχωρήσεις όπου προβλέπονται ταμειακές ροές ύψους 1,3 δισ. τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα η διοίκηση επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της για τον εν εξελίξει διαγωνισμό της Αττικής Οδού, λέγοντας ότι η κοινοπραξία που συμμετέχει είναι έτοιμη να καταθέσει μια ανταγωνιστική προσφορά

Όσον αφορά τις κατασκευές που αποτελούν διαχρονικά το βασικότερο βραχίονα της εισηγμένης, επετεύχθη η εξισορρόπηση του λειτουργικού αποτελέσματος και των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων. Με αποτέλεσμα η Ελλάκτωρ να περάσει για πρώτη φορά ύστερα από μία δεκαετία σε κερδοφορία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωση ο κ. Μπουλούτας ο κύκλος εργασιών για το 2022 ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ δίνοντας στον Όμιλο την 97η θέση παγκοσμίως μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στις υποδομές. Τα EBITDA ανήλθαν στα 239 εκατ.ευρώ σημειώνοντας αύξηση 45% με τα 164 εκατ. ευρώ να αφορούν τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τα καθαρά διαθέσιμα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σδτα 182 εκατ. ευρώ και πλέον η Ελλάκτωρ διαθέτει ρευστότητα 508 εκατ. ευρώ, ενώ οι θετικές χρηματοοικονομικές ροές ανέρχονται στα 36,4 εκατ. Ευρώ.

Στην κατασκευή ο κύκλος εργασιών του 2022 υπολογίστηκε στα 555 εκατ. ευρώ με ετήσια αύξηση 20% και το 68% του κύκλου προέρχεται από τη δράση της Ελλάκτωρ στη χώρα μας. Τα EBITDA για τη χρονιά που μας πέρασε έκλεισαν με οριακή ζημία της τάξης των 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο έργων διαμορφώνεται στα 2,9 εκατ. ευρώ

Σχετικά με τις παραχωρήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «αιμοδότης» της Ελλάκτωρ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 269 εκατ. ευρω με ετήσια αύξηση 13%, η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε στα 151 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA εκτιμήθηκε στο 56%. Σημαντικό ρόλο στη βελτιωμένη απόδοση στις παραχωρήσεις που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν 1,7 δισ. ευρώ στον Όμιλο εντός των επόμενων ετών διαδραμάτισε η επιστροφή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους σε προ πανδημίας επίπεδα

Εκτός όμως από τους δύο παραπάνω τομείς η Ελλάκτωρ επικεντρώνει μέσω της REDS στην ανάπτυξη ακινήτων, η οποία κατέγραψε αύξηση κατα 30% στο προ φόρων κέρδη και θα θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ. Σε αυτό μέχρι στιγμής πρωταγωνιστούν το κτήμα Καμπά, η Μαρίνα Αλίμου και τις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Από τις σημαντικότερες εξελίξεις τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η απόσχιση του κλάδου των ΑΠΕ με τη δημιουργία νέας εταιρείας και την πώληση στην Μότορ Όιλ του 75% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ η Ελλάκτωρ διατηρεί το 25%. Σημειώνεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς σε έργα ΑΠΕ διαμορφώνεται στο 0,5 GW ενώ σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται 1,125 GW τα οποία και θα υλοποιηθούν εντός των επόμενων ετών.

Παράλληλα, η διοίκηση του Ομίλου αναφέρθηκε στην πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat, τονίζοντας ότι αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη της τρέχουσας χρήσης, ενώ σημείωσε ότι ήδη ο κλάδος της κατασκευής από το πρώτο τρίμηνο της του 2023 παρουσιάζεται στις οικονομικές καταστάσεις ως διακοπείσα δραστηριότητα.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της επιτροπής ανταγωνισμού, η εισηγμένη θα εισπράξει 100 εκατ. ενώ τα υπόλοιπα 114 εκατ. που αποτελούν το συμφωνημένο τίμημα, θα δοθούν σταδιακά εντός 19 μηνών ως αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού.

Εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης από τον κλάδο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η Ελλάκτωρ έχανε από τις κατασκευές 150 εκατ. το χρόνο και αρκετά περισσότερα πριν το 2022., ενώ ιστορικά ο όμιλος είχε χάσει 600 εκατ. ευρώ από τον κλάδο των κατασκευών.

Ανέφερε δε ότι το τίμημα που λαμβάνει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την ΑΚΤΩΡ είναι ικανοποιητικό καθώς όπως καταδυκνείεται από σχετική έρευνα μεγάλης ελεγκτικής στις 100 μεγαλύτερες κατασκευαστικές παγκοσμίως η μέση αποδοτικότητα φθάνει στο 3 με 3,5% γεγονός που σημαίνει ότι από το ανεκτέλεστο των 2,8 δις. ευρώ που έχει η ΑΚΤΩΡ, το όφελος θα έφθανε περί τα 100 εκατ. ευρώ την ώρα που το τίμημα ανήλθε στα 114 εκατ. ευρώ.

Σημείωσε δε ότι ο κλάδος των κατασκευών είναι ένας τομέας με έντονες διακυμάνσεις και κρίνοντας ότι είναι καλύτερη η χρήση των κεφαλαίων στις παραχωρήσεις που έχουν σταθερές ταμειακές ροές και επαναλαμβανόμενα έσοδα, ο όμιλος οδηγήθηκε στην απόφαση της πώλησης του κατασκευαστικού του βραχίονα.

Όσον αφορά στον τομέα των ακινήτων, η εταιρεία υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 400 εκ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται το κτήμα Καμπά (150 εκ.), η μαρίνα Αλίμου (100 εκ.) και οι Γούρνες Ηρακλείου (150 εκ.) θέτοντας τον δείκτη αποδοτικότητα αυτών των επενδύσεων άνω του 10% και τον ορίζοντα ολοκλήρωσής τους στην επόμενη εξαετία.

Όσον αφορά στο τυπικό μέρος της συνέλευσης τα σημαντικότερα θέματα ήταν διανομή μπόνους αποδοτικότητας έως και 5,5 εκατ. ευρώ σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διοικητικά στελέχη και εργαζομένους, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών προς διανομή διάρκειας 24 μηνών.

Η ονομαστική αξία των ιδίων μετοχών δεν θα υπερβαίνει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 2 ετών ήτοι από τον Ιούλιο 2023 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Ως ανώτατη τιμής αγοράς ιδίων μετοχών θα είναι τα 3 ευρώ και κατώτερη τα 0,30 λεπτά.

Keywords
Αναζητήσεις
e-bouloutas-ellaktor--stochos-i-dianomi-merismatos-apo-to-2024--teli-tou-2023-oloklironetai-i-polisi-tis-aktor.htm
Τυχαία Θέματα