ΔΝΤ: Υφεση 9,5% στην Ελλάδα το 2020 και ανάπτυξη 4,1% το 2021 – “Καμπανάκι” για αναιμική ανάπτυξη μόλις 1% έως το 2025

Τεράστια ύφεση, αλλά όχι την χειρότερη όλων όπως ανέφερε για τη χώρα μας πριν έξι μήνες, προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακόμα και υπό τις χειρότερες δυνατές προβλέψεις (υγειονομική κρίση ως το καλοκαίρι του 2021) το ΔΝΤ μιλά για Ανάπτυξη πάνω από 4%. Θεωρεί όμως και ότι μετά το αρχικό «σοκ» του κορωνοϊού, η Ελλάδα

θα είναι από τις ελάχιστες χώρες που θα σταματήσουν να ρίχνουν λεφτά και να δανείζονται, ενώ σχεδόν όλες άλλες θα συνεχίζουν να χρεώνονται και να ξοδεύουν για να κάνουν «τσιμεντοενέσεις» στις οικονομίες τους.

Τα στοιχεία για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στο World Economic Outlook που το ΔΝΤ ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα στην από την Ουάσιγκτον, δείχνουν για το 2020 ύφεση 9,5% στην Ελλάδα (αντί 10% που προέβλεπε πριν 6 μήνες το Ταμείο) και διψήφια ποσοστά για Ισπανία (-12,8%), Ιταλία (-10,6%) και Πορτογαλία (10%).

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Για το 2021 οι προβλέψεις είναι οι πιο «μαύρες» που υπάρχουν. Το σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ουσιαστικά ότι τίποτα καλό δεν θα συμβεί ως το καλοκαίρι του 2021: η παγκόσμια ύφεση θα συνεχιστεί και στο β΄τρίμηνο, πλήττοντας το ελληνικό καλοκαίρι,  ενώ εκφράζεται ανησυχία  για το πότε θα έρθουν τα κεφάλαια από την ΕΕ. Αυτό είναι και το χειρότερο δυνατόν σενάριο στο οποίο οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προβλέπουν Ανάπτυξη 4,1% για το 2021, αντί 4,5% που προβλέπει για την ίδια περίπτωση η κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ ανησυχεί όχι μόνον αν θα έρθουν τα λεφτά της οικονομικής βοήθειας για την Ανάκαμψη από την ΕΕ, αλλά και αν αυτά θα πιάσουν τόπο. Μετά το 2022 και έως το 2025 προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα πέσει σε μόλις 1%, δηλαδή θεωρεί ότι τα χρήματα θα έχουν εξαντλήσει την δυναμική τους, αν δεν συνδυαστούν με αλλαγές στην ελληνική οικονομία (Πίνακας 2).

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Η Ελλάδα φέτος δεν κρατά τα σκήπτρα της ύφεσης στην ευρωζώνη. Προηγούνται η Ισπανία με 12,8%, η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10% και η Γαλλία με 9,8%. Προβλέπεται όμως πως θα εμφανίσει μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις ανάκαμψης (4,1%) «περνώντας» μόνο τη Φινλανδία (3,6%) και την Ολλανδία (4%) . Το υψηλότερο ποσοστό ανάκαμψης προβλέπεται στην Ισπανία με 7,2%.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ και για την ανεργία, οι οποίες επίσης απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες του υπουργείου Οικονομικών, Εκτιμάται έκρηξη της ανεργίας στο 19,9% του εργατικού δυναμικού φέτος (από 17,3%) με μόνο μερική αποκλιμάκωση στο 18,3% το 2021 . Η δεύτερη χειρότερη επίδοση ανεργίας στην ευρωζώνη συναντάται στην Ισπανία όπου το ΔΝΤ προβλέπει «κολλημένη» ανεργία στο 16,8% φέτος και του χρόνου ενώ για την Ιταλία προβλέπεται ότι η ανεργία από 11% φέτος θα αυξηθεί περαιτέρω στο 11,8% το 2021.

Η γενική προτροπή του ΔΝΤ προς όλες τις κυβερνήσεις είναι να μην βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης από την οικονομία, ενώ ειδικά για την Ελλάδα, πρόσφατα το Ταμείο είχε στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση να μη βιαστεί να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στις υπόλοιπες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο πληθωρισμός από -0.6% φέτος θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2021 και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 7,7% του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4,5% το επόμενο έτος αλλά θα συνεχίσει να δίνει ηχηρό παρόν (-3,6%) έως το 2025 .

Η γενική εκτίμηση είναι πως για την παγκόσμια οικονομία ο ανήφορος που διανοίγεται με φόντο την πανδημία θα είναι μακρύς, άνισος και σπαρμένος με αβεβαιότητες.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά από ένα μακροβούτι 4,4% φέτος αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2019 (θα υπολείπεται κατά 0,6 μονάδες) με ανάπτυξη 5,2%. Οι πληγές της πανδημίας θα παραμείνουν ορατές για χρόνια με διεύρυνση των ανισοτήτων και έξαρση της φτώχειας. Υπολογίζεται πως 90 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα βυθιστούν σε συνθήκες ακραίες φτώχειας το 2020, κερδίζοντας λιγότερα από 1,9 δολάρια την ημέρα.

Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ανά τον κόσμο, καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η μείωση των ωρών εργασίας ισοδυναμεί με απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης ενώ στις αναπτυγμένες οικονομίες στο τέλος του 2021 το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ μετά από ένα άλμα 20 μονάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα