ΔΝΤ: Θέτει θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού;

Tην ανάγκη περαιτέρω «ελαστικότητας» στην αγορά εργασίας, παρά την ήδη υπάρχουσα δραματική συρρίκνωση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ καθιστά αναγκαία την «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας, με στόχο την ενίσχυση της

ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, ζητά τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπου, προκειμένου να συρρικνωθεί το εργασιακό κόστος και επαναφέρει το θέμα του “μοναδιαίου κόστους εργασίας”.

Ειδικότερα αναφέρει ότι έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας όπως, μεταξύ άλλων, η μείωση της αποζημίωσης, η προώθηση των διαπραγματεύσεων σε εταιρικό επίπεδο και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ενώ υιοθετήθηκε ακόμη η νομοθεσία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, των υπηρεσιών μεταφοράς και της ενέργειας καθώς και η νομοθεσία για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το ΔΝΤ δεν παρέλειψε και τις …καθιερωμένες συστάσεις προς την Ελλάδα σημειώνοντας πως απαιτούνται ακόμη:

-Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας με τρόπο ουδέτερο για τον προϋπολογισμό και ανάληψη πρόσθετων μέτρων για τη μείωση στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

-Εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των δυσκαμψιών που παραμένουν στις αγορές προϊόντων και την διευκόλυνση των επενδύσεων.

- Απλοποίηση της νομοθεσίας για τις εξαγωγές και οριστικοποίηση της εφαρμογής των νέων νόμων αδειών για το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα