ΔΝΤ: Κόκκινα δάνεια 932 δισ. ευρώ στην ευρωζώνη πνίγοτυν την ανάπτυξη

Tα “κόκκινα” δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009 και ανέρχονταν σχεδόν στα 1 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2014, αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μεταδίδει το Reuters. Στα κράτη της ευρωζώνης, το ύψος των “κόκκινων” δανείων άγγιξε τα 932 δισ. ευρώ, ή το 9,2% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, στο τέλος του 2014.

Τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non-performing loans – NPLs) σε εταιρείες, ειδικότερα μικρού και μεσαίου μεγέθους, επιβραδύνουν την πιστωτική επέκταση και δεσμεύουν τραπεζικά κεφάλαια τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του δανεισμού.

“Με δεδομένη την επείγουσα ανάγκη να στηριχθεί η επιφυλακτική ανάκαμψη της Ευρώπης, γρήγορη επίλυση (του προβλήματος) των NPLs για την προώθηση νέων δανείων έχει πρώτης τάξης μακροοικονομική σημασία’ αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ σε σημείωμά τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν ιδιαίτερα υψηλά στο νότιο τμήμα της ευρωζώνης του ευρώ, όπου το εταιρικό χρέος έχει φτάσει σε “οξεία” επίπεδα και στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μόνο ένας μικρός αριθμός χωρών, μεταξύ των οποίων η Εσθονία και η Γερμανία, έχουν καταγράψει πτώση στο μερίδιων των NPLs προς το σύνολο του ενεργητικού σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδό τους μετά κρίσης, δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ.

Στο τέλος του προηγούμενου έτους, τα ποσοστά των NPLs άγγιξαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην Κύπρο, όπου ξεπέρασαν το 40% και στην Ελλάδα, που άγγιξαν το 35%. Ωστόσο, στην Ιρλανδία και την Ισπανία τα αντίστοιχα ποσοστά άρχισαν να υποχωρούν το 2014.

Το έγγραφο προτείνει καλύτερη εποπτεία για την ενθάρρυνση των τραπεζών να προχωρήσουν σε διαγραφή ή αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων, μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του πτωχευτικού πλαισίου και βελτιώσεις στις υποδομές της αγοράς που θα επιτρέψουν στις αγορές προβληματικού χρέους να αναπτυχθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα