ΔΝΤ: Κέρδος 2,5 δισ. ευρώ έχει βγάλει από την Ελλάδα!

17:10 8/4/2015 - Πηγή: BankWars

Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2010 έχει αποκομίσει κέρδος 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνειά του προς την Ελλάδα κι αν η Ελλάδα

εξοφλήσει στο ακέραιο τις οφειλές της προς το Ταμείο, το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 4,3 δισ. ευρώ έως το 2024.

Σημειώνεται ότι ο ΔΝΤ χρεώνει επιτόκιο 3,6% για τα δάνεια προς την Ελλάδα. Το επιτόκιο, σχολιάζει η ΜΚΟ, είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό που χρειάζεται το ΔΝΤ για να καλύψει όλα του τα κόστη -περίπου 0,9%. Εάν αυτό ήταν το πραγματικό επιτόκιο που πλήρωνε η Ελλάδα στο ΔΝΤ, από το 2010 η χώρα θα είχε δαπανήσει 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα σε πληρωμές προς το Ταμείο.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το ΔΝΤ έχει κερδίσει συνολικά 8,4 δισ. ευρώ από το δανεισμό του προς όλες τις χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με κρίση χρέους το διάστημα 2010-2014. Η Ελλάδα συνεισέφερε περισσότερο από το 25% του ποσού αυτού.

Όλα αυτά τα χρήματα προστέθηκαν στα αποθεματικά του Ταμείου που ανέρχονται σήμερα στα 19 δισ. ευρώ. Τα αποθεματικά αυτά θα χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν το κόστος τυχόν αδυναμίας μιας χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ φτάνει σήμερα τα 24 δισ. ευρώ.

Ο Tim Jones, οικονομολόγος της Jubilee Debt Campaign αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, όχι μόνο στήριξαν οικονομικά της τράπεζες που δάνειζαν εξαρχής ασυλλόγιστα, αλλά στην ουσία έχουν αντλήσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια από αυτή τη χώρα. Αυτό το τοκογλυφικό επιτόκιο έρχεται να προστεθεί στο άδικο χρέος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό».

Keywords
Τυχαία Θέματα