ΔΝΤ: ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΟ GREXIT

[UPD] Πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφεραν στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg πως το ΔΝΤ βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για την επέκταση του δανειακού της προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πάντως ότι «χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν».

ΜΙΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ GREXIT Ο ΜΠΛΑΣΑΡΝΤ

Η διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, αναφορικά με τους όρους δανεισμού της χώρας, θα μπορούσε να εξελιχθεί

«πολύ άσχημα» και να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία φέτος, τόνισε ο διευθυντής οικονομικής έρευνας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλασάρντ.

«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και η χώρα οδηγηθεί σε Grexit, η Eυρωζώνη θα μπορέσει να αντέξει το πλήγμα, αν και η μετάβαση δεν θα είναι ομαλή.

«Η Ευρωζώνη έχει πλέον μεγαλύτερα τείχη προστασίας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί και να αντιμετωπιστεί από την οικονομική ένωση», τόνισε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η ελληνική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί – Ανάπτυξη 2,5% το 2015 – Στο 24,8% η ανεργία

Η ελληνική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο +2,5% το 2015 και στο +3,7% το 2016.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% έναντι 1,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί από 26,5% πέρυσι στο 24,8% φέτος και στο 22,1% το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μείνει και φέτος σε αρνητικό έδαφος (-0,3% από -1,4% πέρυσι) και να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 (+0,3%).

Όσον αφορά το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ από 2,7% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης θα παρουσιάσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Σε διαρθρωτικούς όρους (διαρθρωτικό ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης), η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος, όπως και το 2016, έναντι πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα