ΔΝΤ: Δεν φταίνε οι πολλαπλασιαστές για τις λάθος προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Η λάθος πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ ενδέχεται να οφείλεται περισσότερο στην υπεραισιοδοξία γύρω από τις πιθανές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από ό,τι στην υποτίμηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, συμπεραίνει έγγραφο εργασίας που συνέταξαν στελέχη του Ταμείου.

Το έγγραφο προτείνει ένα γενικό πλαίσιο για την αξιολόγηση της οικονομικής παραγωγής και της δυναμικής του χρέους σε μια οικονομία που βρίσκεται

σε πολυετή διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα στελέχη του ΔΝΤ εφαρμόζουν το πλαίσιο σε εννέα χώρες, πέντε ανεπτυγμένες και τέσσερις αναδυόμενες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

“Για μια υπερχρωμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, που ακολουθεί πολυετή προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν ευθύνονται πάντα οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές για τυχόν λάθη στις προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης”, σχολιάζει, μεταξύ άλλων στην εν λόγω έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η δημοσιονομική προσαρμογή, συνεχίζει το ΔΝΤ, πρέπει να είναι ισορροπημένη, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά στον μείζονα στόχο για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα