Διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια – Είδε Χάφταρ στη Λιβύη και Σούκρι στο Κάιρο – Δηλώσεις στην Κύπρο

Με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, συναντήθηκε την Κυριακή  το πρωί στη Βεγγάζη της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, με τον κ. Δένδια να θέτει το θέμα -όπως ανέφερε το ΥΠΕΞ- των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές

θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Αλ Θάνι: «Δεν θα επιτρέψουμε οθωμανική κατοχή στη Λιβύη»

Νωρίτερα, ο κ. Δενδιας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της παράλληλης κυβέρνησης της Λιβύης Αλ Θάνι, τον υπουργό εξωτερικών της Βεγγάζης, ενώ είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα almarsad.co, αρχικά ο Αλ Θάνι στάθηκε στη μακροχρόνια σχέση της Λιβύης με την Ελλάδα, σε οικονομικό επίπεδο και επίπεδο διμερών σχέσεων. Τόνισε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σάρατζ με την Τουρκία και τόνισε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή. Επιπλέον, κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη. «Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης… Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας – σύμφωνα με το δημοσίευμα- είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα. Ο Σάρατζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή».

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πήγε στο Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι

Για την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική διευθέτηση της κρίσης με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, μέσα από συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες και ολοκλήρωση των προετοιμασιών της διαδικασίας του Βερολίνου, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού σε Λιβύη και Αίγυπτο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση: «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου».

«Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που αμφισβητούν το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά»

Keywords
Τυχαία Θέματα