Διπλωματικές πηγές: H Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να υπογράψει τη συμφωνία

Για στοιχεία που φανερώνουν εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία κάνουν  λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναφερόμενες στην πρόσφατη συμφωνία της Αγκυρας με την Τρίπολη για τα θαλάσσια σύνορα.

Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση της Τρίπολης έλαβε «οπλισμό», ο οποίος παραδόθηκε σε λιμάνι της χώρας και επισημαίνουν ότι γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης, όσο και το πλοίο με το οποίο μεταφέρθηκε ο οπλισμός. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα για αυτή την παράνομη συναλλαγή.

Όσο αφορά την κατάθεση των συντεταγμένων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι ελληνικές πηγές επανέλαβαν ότι η συμφωνία είναι άκυρη και δεν θα πρέπει να αναρτηθεί στον ΟΗΕ: «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση. Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας».

Στο μεταξύ, η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη. Θυμίζουμε ότι κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

Στο μεταξύ, χθες Την παραλαβή της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία καταγγέλλεται ως παράνομο το μνημόνιο Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ.

«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας:

«Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα συμφέροντα τρίτων μερών. Έχουμε εμπιστοσύνη πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα ζητήματα, σε συμφωνία με τις αρχές που είναι ενσωματωμένες στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπου όλες οι διαφορές θα πρέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα