Διπλασιάζονται τα σημεία για δωρεάν PCR τεστ – Στην «μάχη» και ο στρατός

Επιπλέον 50 σημεία θα προστεθούν με τη βοήθεια του στρατού στα ήδη υπάρχοντα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν μοριακό τεστ (PCR) για τον κορονοϊό, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ των αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας και Aμυνας, αποφασίστηκε ο στρατός να συμβάλει στη διενέργεια δωρεάν μοριακού ελέγχου (PCR) στους πολίτες της χώρας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας μιλώντας

το μεσημέρι της Πέμπτης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, θα προστεθούν 50 ακόμη σημεία πανελλαδικά για δωρεάν τεστ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα γίνουν συνολικά 100 τα σημεία μαζί με τις μονάδες του ΕΟΔΥ και τα νοσοκομεία, όπου διενεργούνται δωρεάν έλεγχοι. Τα σημεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδα, ανά την επικράτεια και δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα.

Επιστράτευση γιατρών και στην Αττική

Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, που ξεκίνησε χθες στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη), να επεκταθεί και στην Αττική. Όπως τόνισε, έχει ήδη ζητήσει από τους ΥΠΕάρχες του λεκανοπεδίου να καταγράψουν και να καταθέσουν στο υπουργείο Υγείας τις ανάγκες τους.

Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο, θα εξαρτηθεί ωστόσο, όπως πρόσθεσε και από την πορεία της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές. Ήδη, υπάρχει συζήτηση το υγειονομικό προσωπικό από τις μικρές ιδιωτικές κλινικές, να μετακινηθεί στο ΕΣΥ, ώστε να αξιοποιηθεί για το άνοιγμα επιπλέον 150 απλών κλινών Covid στα δημόσια νοσοκομεία.

«Πράγματι ξεκίνησε η επίταξη υπηρεσιών από την 3η και 4η ΥΠΕ από την Βόρεια Ελλάδα και στο κομμάτι της Αθήνας και του Πειραιά, έχουμε ζητήσει από τους επικεφαλής των ΥΠΕ, να μας υποδείξουν τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί για την επίταξη υπηρεσιών» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Η ιδιαιτερότητα που έχει το λεκανοπέδιο, εξήγησε, είναι ότι επειδή υπάρχει μια στενή συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν παραχωρήσει περίπου 300 κλίνες αλλά και με κάποιες κλινικές που δεν μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά covid υπάρχει συνεργασία προκειμένου να παρέχουν το προσωπικό τους για το δημόσιο σύστημα, η επιθυμία του υπουργείου είναι να μην υπάρξει αυτή η αναγκαιότητα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο πρέπει να είναι γνωστοποιημένες οι ανάγκες. «Υπάρχει στο τραπέζι, αλλά θα εξαρτηθεί και από την πορεία της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Προσέθεσε ότι είναι πολλά τα εισιτήρια αυτή την στιγμή και αφορούν κυρίως απλές κλίνες. Εξάλλου, στους ασθενείς που νοσούν με την Όμικρον, ο χρόνος νοσηλείας τους είναι σχετικά μικρός, περίπου στις 5 ημέρες, οπότε υπάρχουν αντίστοιχα και πολλά εξιτήρια.  Φαίνεται λοιπόν, ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο, 15ήμερο θα υπάρξει μια εξισορρόπηση εισιτηρίων-εξιτηρίων, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας.  «Ήρθαμε σε μια συνεργασία με τους μεγάλους ομίλους γιατί είναι δομές που μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες παροχές οξυγόνου που χρειάζονται τα περιστατικά covid, οπότε έχουμε κάνει εκεί μια συμφωνία για παραχώρηση κλινών σε ποσοστό 10% που μπορεί να πάει στο 15%. Από τις μικρότερες κλινικές που είναι η δεύτερη ομοσπονδία έχουμε συμφωνήσει και γίνεται παρακολούθηση των δομών τους, σε ποιες από αυτές μπορεί να υπάρξει υποστήριξη και όπου δεν μπορεί να υπάρξει, θα πάρουμε μέρος του προσωπικού που θα μπορέσει να ανοίξει επιπλέον γύρω στις 100-150 κλίνες στο δημόσιο σύστημα που δεν λειτουργούν τώρα».

«Η μεγαλύτερη πίεση που θα δεχθούμε, είναι τι περιστατικά από αυτά που νοσηλεύονται μπορεί να χρειαστούν ΜΕΘ, που εκεί οι δυνατότητες έχουν εξαντληθεί, δηλαδή εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν παραπάνω από τις 1300 που έχουμε. Ενώ η Όμικρον δεν έχει δώσει μέχρι τώρα περιστατικά ΜΕΘ, υπάρχει όμως αυτή την στιγμή ακόμα η Δέλτα, που αφορά το 50% των νοσηλειών» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Επιβεβαίωσε, ότι η Δέλτα μειώνεται στην κοινότητα σε ποσοστό κάτω από το 20% και μπορεί να φτάσει να εξαφανιστεί, ωστόσο και από αυτό το 15% περίπου καταλήγουν σε νοσηλείες, επεσήμανε. «Στα 600-700 εισιτήρια την ημέρα, τα μισά περίπου είναι Δέλτα. Αυτές οι λίγες νοσήσεις από την Δέλτα είναι πολύ πιο έντονες και πολύ πιο πιεστικές για το σύστημα. Θεωρούμε ότι όσο επικρατεί η Όμικρον αντίστοιχα και οι νοσηλείες θα πάνε σε αυτό το πλαίσιο, ως εκ τούτου υπάρχει η εκτίμηση ότι γύρω στις 25 Ιανουαρίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση ως προς τις νοσηλείες».

Keywords
Τυχαία Θέματα