Διόρθωση στο Χρηματιστήριο μετά το ράλι-Υπό πίεση οι τράπεζες

12:23 3/1/2013 - Πηγή: BankWars

Μετά τα χθεσινά υψηλά 16 μηνών το Χρηματιστήριο σημειώνει πτώση, με ήπιες διακυμάνσεις. Σε αρνητικό έδαφος οι Τράπεζες, με Alpha Bank, ETE, Τρ. Πειραιώς και Εurobank να δέχονται πιέσεις. Κέρδη για την Τρ. Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 930,55 μονάδες με απώλειες 1,14%, ενώ σημείωνε άνοδο 0,40% στις 944 μονάδες.

Οι απώλειες στις τράπεζες διαμορφώνονται στο 1,92% στις 232,88 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση την Ελβετία, όπου οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης πραγματοποιούνάνοδο. Κέρδη παρουσιάζει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, που βρίσκεται στο +0,18% και στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου 2011.

Wall

Άνοιξαν σαμπάνιες στη Wall Street, γιορτάζοντας με μεγάλη άνοδο των μετοχών τη συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων, που τστο … και ένα οδήγησε στην αποφυγή του λεγόμενου “δημοσιονομικού γκρεμού”.

- Ο Dow Jones κέρδισε 308,40 μονάδες (2,35%) κλείνοντας στις 13.412,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Hewlett-Packard κλείνοντας στα 15,02 δολάρια με άνοδο 0,77 δολ. ή σε ποσοστό 5,40%. Ακολούθησαν η Caterpillar με κέρδη 4,34% και κλείσιμο στα 93,50 δολάρια και η AT&T, η οποία έκλεισε στα 35,00 δολάρια με άνοδο 3,83%.

- Ο Nasdaq κέρδισε 92,70 μονάδες (3,07%) και έκλεισε στις 3.112,20 . Η Apple που έκλεισε στο +3,2%.

- O S&P κέρδισε 36,20 μονάδες (2,54%) κλείνοντας στις 1.462,40 .

- Ο δείκτης Russell 2000 των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 2,8% στις 873,42 μονάδες, σπάζοντας το ρεκόρ κλεισίματος που ίσχυε από τον Απρίλιο του 2011.

Το σενάριο για το «μεγάλο γύρισμα» με ορίζοντα 3μήνου

«Ή έχουν άγνοια κινδύνου ή κάπου ποντάρουν» λένε στη χρηματιστηριακή πιάτσα για όσους μαζεύουν χαρτιά τις τελευταίες είκοσι ημέρες και εν πάση περιπτώσει δίνουν ένα κάποιο «δόλωμα» στο επενδυτικό κοινό. Εκτός και αν η τελευταία αντίδραση του Χ.Α. αποτελεί στο σύνολό της ένα «δόλωμα» των μεγάλων ξένων διαχειριστών που θέλουν να ρευστοποιήσουν ελληνικά χαρτιά. Πράγμα που είδαμε να συμβαίνει ουκ ολίγες φορές τους προηγούμενους μήνες, όπου σε κάθε «φαινόμενο του ελατηρίου» αργά ή γρήγορα οι πωλητές υπερίσχυσαν.

Ενώ παράλληλα το μόνιμο παιχνίδι των «σορτάκηδων» όχι μόνο βοηθούσε στο να «καεί» η κάθε κίνηση, αλλά παράλληλα δελέαζε και αυτό με τη σειρά του τους επενδυτές να προτιμήσουν τη short κατεύθυνση.

Ομως η αγορά αντιδρά για μια ακόμη φορά και, για να συμβαίνει αυτό την ώρα που οι ευρύτερες εξελίξεις και σε οικονομικό επίπεδο επιταχύνονται σημαίνει πως όσοι τοποθετούνται έχουν τους λόγους τους.

Άλλο μοντέλο

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι επενδυτικοί πόλοι που συνήθως δεν κυνηγούν τις βραχυπρόθεσμες υπεραξίες, όπως κατά κόρον πράττουν σήμερα οι περισσότεροι «χετζάδες» και οι brokers από τα dealing rooms του Λονδίνου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι μακροπρόθεσμοι παίκτες. Αντιθέτως, σκέφτονται εντελώς κερδοσκοπικά, με τη διαφορά πως ασχολούνται με «μεγάλα γυρίσματα» και η πιθανότητα το Χ.Α. να βγει από το τέλμα παράλληλα με την οικονομία της Ελλάδας θα είναι ένα τέτοιο «γύρισμα».

Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένοι fund managers, αντιμετωπίζοντας τη μεγάλη εικόνα της αγοράς αφαιρετικά, βγάζουν από το κάδρο το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα σενάρια περί χρεοκοπίας, καθώς όλα δείχνουν πως η χώρα έχει μπει σε σωστό δρόμο.

Με το μαχαίρι στο λαιμό

Επίσης, πιστεύουν πως, καθώς μαχαίρι της τρόικας θα μείνει κολλημένο στον λαιμό μας όλο, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα επιταχυνθούν. Παράλληλα, πιστεύουν πως οι αναμενόμενες κοινωνικές αναταραχές που προκαλούνται με την ανακοίνωση των κρατικών ομίλων που βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση δεν θα είναι ικανές να ανατρέψουν τα πλάνα, αν και εδώ μένει να διαφανεί το κατά πόσο οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν, όπως εκείνες που έγιναν σε άλλα κράτη, όπου τα συνδικάτα έχουν μεν ρόλο και σημαντικό, δεν δημιούργησαν όμως «αντάρτικα» μέσα στις επιχειρήσεις.

Οσον αφορά τώρα τον ορίζοντα του «στοιχήματος», δεν είναι μακριά και οριοθετείται στο πρώτο τρίμηνο. Ανθρωποι μάλιστα που ασπάζονται το σενάριο αυτό -μια και περί σεναρίου πρόκειται- δεν φοβούνται να προβλέψουν πως το Χρηματιστήριο μπορεί να δει κατά πολύ υψηλότερα μέχρι το Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση πάντα πως δεν θα υπάρξει αστάθμητος παράγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα