Διοίκηση Eurobank: Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης σε πέντε άξονες – Έμπρακτη εμπιστοσύνη από τo Fairfax

20:25 2/4/2015 - Πηγή: BankWars

Υπέρ ενός αξιοπρεπούς συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, τάχθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, εκτίμησε ότι το ελληνική ζήτημα βρίσκεται σε τροχιά λύσης. Ο CEO της τράπεζες έκανε επίσης λόγο για έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης προς την Eurobank από το Fairfax.

H Διοίκηση της Eurobank είχε σειρά επαφών με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, κατά τη διάρκεια περιοδείας στη συμπρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου κ. Νίκος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας συναντήθηκαν* με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ενώ το κλιμάκιο της Διοίκησης, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Ανώτατοι Γενικοί Διευθυντές κκ. Σταύρος Ιωάννου και Θεόδωρος Καλαντώνης και πολλά ανώτατα και ανώτερα στελέχη της Eurobank, είχε πλήθος συναντήσεων με πελάτες αλλά και με τα τοπικά στελέχη της Τράπεζας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Διοίκησης και σε συνέχεια των πρωτοβουλιών υποστήριξης του κρίσιμου για την ελληνική οικονομία εξαγωγικού τομέα, η Eurobank διοργάνωσε το 1o Eurobank Greek Exports Convention in Thessaloniki. Το συνέδριο, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, είχε θέμα: «Ανταγωνιστικότητα. Εξωστρέφεια. Κίνητρα και αντικίνητρα για τις ελληνικές εξαγωγές» και διεξήχθη την Πέμπτη 2 Απριλίου με μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης περιέγραψε πέντε βασικούς άξονες για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ριζικό περιορισμό του κοινωνικού κόστους από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι απαιτείται σημαντική προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων, σημαντική αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και των επενδύσεων στις υποδομές, ολόπλευρη και σταθερή αύξηση της εξωτερικής ζήτησης, επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην ομαλότητα, και εφαρμογή με συνέπεια ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου που θα στοχεύει στο να βελτιώνει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών, των εταίρων και των αγορών στις προοπτικές της χώρας. «Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές και οικονομίες είναι σήμερα ιδανικές και θα ήταν λάθος, μόνοι εμείς από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, να μην τις αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Καραμούζης. «Απαιτείται χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας με στόχους, δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα , το δικό μας υπεύθυνο σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη και την προοπτική. Προσδοκούμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θ’ ακολουθήσουν ηπιότερη στάση, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε υλοποιήσει σκληρές προσαρμογές με μεγάλο κοινωνικό κόστος, δείχνοντας σεβασμό & εκτίμηση στις θυσίες μιας χώρας.

Η επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημαντική επιστροφή της ρευστότητας και των καταθέσεων, σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές και έντονα θετική αύξηση τιμών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου», είπε ο κ. Καραμούζης.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της τράπεζας για τη στήριξη της εξωστρέφειας και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας επισήμανε ότι «οι μακροοικονομικές προκλήσεις, όσο μεγάλες κι αν είναι, παραμένουν συγκυριακές. Διατηρώ τη βεβαιότητα», είπε, «πως βρισκόμαστε σε τροχιά λύσης. Ίσως η διαδρομή να επιφυλάσσει μερικές ακόμη αναταράξεις, αλλά προσβλέπω με βεβαιότητα στη θετική κατάληξη και εκτιμώ ότι αυτή δεν είναι μακριά. Θετική κατάληξη σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, αίτημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα μας έχει ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης.» Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο κ. Καραβίας, «η δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η ελληνική οικονομία είναι ισχυρότερη από ό, τι γενικά πιστεύεται. Δεν το λέω συμβατικά και δεν το λέω μόνον εγώ. Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος μέτοχός μας, η Fairfax Financial Holdings, και ο Prem Watsa, που έχουμε την τιμή να είναι δίπλα μας, με τη μοναδική εμπειρία και τη διεθνή περιωπή του, και να μας στηρίζει, έκαναν μια σημαντική κίνηση τις προηγούμενες ημέρες. Αύξησαν σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης κορυφαίων μακροπρόθεσμων επενδυτών στην Τράπεζα, στη διοίκηση και τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, αλλά και στη θετική προοπτική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού μέσα στην ευρωζώνη. Η άρση της αβεβαιότητας θα ανοίξει μεγάλες δυνατότητες για την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων που υπάρχουν, αλλά σχολάζουν ή υποαποδίδουν. Δέσμευσή μου είναι ότι η Eurobank θα βρεθεί δίπλα σε αυτές τις δυνάμεις της δημιουργίας και της ανάπτυξης.»

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκος Λουφάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η ρευστότητα είναι στο ελάχιστο. Το γεγονός ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας εξυπηρετούνται με τις ίδιες δυνάμεις σημαίνει ότι η ρευστότητα αντλείται ουσιαστικά από την ιδιωτική οικονομία και συσσωρεύονται περαιτέρω οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Η αξιοπιστία της χώρας μας και των επιχειρήσεών της στο εξωτερικό πλήττεται. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις ελληνικές εξαγωγές. Οι προσπάθειες για μείωση του μη μισθολογικού κόστους και του κόστους ενέργειας καθώς και για διευκόλυνση των διαδικασιών διεθνούς εμπορίου σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ευρώ συνθέτουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό ή, με άλλα λόγια, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της σκληρής διαπραγμάτευσης και, όπως όλοι οι Έλληνες, στηρίζουμε την Κυβέρνησή μας σε αυτό. Οι διαδικασίες όμως θα πρέπει να επιταχυνθούν και να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, ώστε να διασφαλισθεί ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική επιχείρηση για να επιβιώσει θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα δύο βασικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα: 1) Τη γεωγραφική της θέση και την ενδοχώρα, 2) Το άριστα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό (επιστήμονες και μηχανικοί).»

Στο συνέδριο έγινε και παρουσίαση πολυπρισματικής έρευνας για τις ελληνικές εξαγωγές και την εξωστρέφεια, που εκπονήθηκε από ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον δρα Πλάτωνα Μονοκρούσο, Επικεφαλής Οικονομολόγο της Eurobank. Ο δρ. Πλάτων Μονοκρούσος υπογράμμισε ότι η διαχρονική εξέλιξη των εξαγωγών της Ελλάδας, επιβεβαιώνει υστέρηση σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, κάποιες εκ των οποίων εισήλθαν σε πρόγραμμα προσαρμογής μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου αναπτύχθηκε το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός εξαγωγικός κλάδος και παρουσιάστηκε μια σειρά προτάσεων πολιτικής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

H ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ

«Ζούμε σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλούμαστε όλοι, να λάβουμε σύντομα σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία μας», τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank μιλώντας στο 1o Eurobank Greek Exports Convention in Thessaloniki, συνέδριο, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Καραμούζης έδωσε έμφαση στην εντυπωσιακή πρόοδο, προς την κατεύθυνση της διόρθωσης σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών που προηγήθηκε η οποία ωστόσο είχε οικονομικό και κοινωνικό κόστος(απώλεια ΑΕΠ 26% περίπου, ανεργία 26%, δημιουργία σημαντικού ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων, άνω των €80 δισ., απαξίωση πλούτου με κατάρρευση των τιμών των ομολόγων, μετοχών και ακινήτων).

«Η σημερινή κατάσταση αβεβαιότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, γιατί τραυματίζει καθημερινά τα τελευταία ζωντανά κύτταρα στην οικονομία και την κοινωνία, γιατί υπονομεύει και ναρκοθετεί καίρια τις βασικές οικονομικές λειτουργίες και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη μόνιμη απειλή του Grexit, ή του Graccident να επικρέμεται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οφείλουμε, το συντομότερο, να καταλήξουμε σε έναν αξιοπρεπή και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», ξεκαθάρισε, ενώ εκτίμησε πως «καμία πλευρά δεν επιδιώκει σήμερα τη ρήξη και τη σύγκρουση και θα ήταν ιστορικό λάθος να ωθήσουμε τα πράγματα σε ακραίες επιλογές, με επικίνδυνες και μη μετρήσιμες σήμερα επιπτώσεις».

«Απαιτείται χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο, λεπτομερές και αξιόπιστο ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας με στόχους, δεσμεύσεις, ιεράρχηση και χρονοδιάγραμμα, το δικό μας υπεύθυνο σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη και την προοπτική.

Προσδοκούμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα υιοθετήσουν ηπιότερη στάση, δείχνοντας μεγαλύτερη κατανόηση και αλληλεγγύη, σεβασμό & εκτίμηση στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσαρμογή που έχει ήδη επιτευχθεί με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να δεσμεύει όλους μας, κυρίως όσον αφορά:
1. τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την ισότιμη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη,
2. τον αναπτυξιακό του προσανατολισμό με επίκεντρο τις επενδύσεις και την οικονομική εξωστρέφεια, τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή,
3. την επίτευξη και την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας,
4. την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο κράτος,
τους θεσμούς και τις αγορές (φορολογικό, ασφαλιστικό, ανταγωνισμός)
5. την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,
6. τη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος
7. τη δίκαιη κατανομή των βαρών και των υποχρεώσεων, την προστασία των ασθενέστερων και την παροχή ίσων ευκαιριών και
8. την απελευθέρωση των αγορών κυρίως προϊόντων και υπηρεσιών (να θυμηθούμε ότι, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% περίπου την τελευταία εξαετία, οι τιμές με βάση τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 3.3% την ίδια περίοδο)».

Σύμφωνα με τον Ν. Καραμούζη οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές και οικονομίες είναι σήμερα ιδανικές και θα ήταν λάθος, μόνοι εμείς από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, να μην τις αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν προς όφελος του λαού μας.

Η συμφωνία για την υιοθέτηση ενός τέτοιου προγράμματος, σε συνδυασμό με τη θετική διεθνή συγκυρία, θα δώσει οριστικό τέλος στις ζημιογόνες και επικίνδυνες συζητήσεις για:
* πιθανότητα Grexit ή Graccident
* επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
* κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος και
* ριζική γεωπολιτική επανατοποθέτηση της Ελλάδος.

Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να εγκαταλειφθούν αμέσως από όλες τις πλευρές γιατί παραπέμπουν σε επιλογές υψηλού οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού κινδύνου. Τέτοιες επιλογές μπορεί να έχουν επικίνδυνες και μη μετρήσιμες επιπτώσεις, που τελικά μπορεί να αποδειχθούν τραγικά αποσταθεροποιητικές, αναποτελεσματικές και ζημιογόνες για όλους μας.

Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης

Στην κατάρτιση του νέου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω πέντε βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας:

Πρώτον, η Ελλάδα είναι σήμερα από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωζώνη που έχει αρνητική αποταμίευση νοικοκυριών.

Δεύτερον, διατηρούμε το υψηλότερο ποσοστό εθνικής κατανάλωσης σαν ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Τρίτον, σημειώνεται κατάρρευση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.

Τέταρτον, το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα (παραμένει παροπλισμένο), παρά την υψηλή του κεφαλαιακή επάρκεια.

Πέμπτον, χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης των πιστωτών, των εταίρων και των διεθνών αγορών στις προοπτικές και τις πιθανότητες ανάταξης της χώρας και εξόδου από την κρίση.

Τα παραπάνω βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά καθιστούν απολύτως αναγκαία, επιβάλουν ουσιαστικά την υιοθέτηση οικονομικών πολιτικών προς πέντε βασικές κατευθύνσεις:

Α. Σημαντική προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων
για να καλύψει η χώρα το σημαντικό έλλειμμα ρευστότητας, εγχώριας αποταμίευσης και επενδύσεων, στο πλαίσιο αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, αναβάθμισης του παραγωγικού δυναμικού, ενίσχυσης του ανταγωνισμού, και περιορισμού των ολιγοπωλιακών και ολιγοψωνιακών συνθηκών που επικρατούν σε ορισμένες εγχώριες αγορές.

Β. Σημαντική αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και των επενδύσεων στις υποδομές,ώστε:
* να ενισχυθεί σταθερά η συνολική ζήτηση,
* ν’ αντιστραφεί η απαξίωση της κεφαλαιουχικής υποδομής της χώρας,
* να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα και
* να ενσωματωθούν έμμεσα στην παραγωγή τα νέα διεθνή τεχνολογικά επιτεύγματα.

Γ. Σταθερή αύξηση της συμβολής της εξωτερικής ζήτησης στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών σημαντικής αύξησης της οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας, κυρίως με πολιτικές υποκατάστασης εισαγωγών και αύξησης εξαγωγών.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το πρόβλημα της μικρής εγχώριας αγοράς και της αντικειμενικής αδυναμίας περαιτέρω αύξησης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης ως αναπτυξιακών μοχλών στις σημερινές συνθήκες.
Σημαντικό και συνδεόμενο στοιχείο στον τομέα αυτό αποτελεί η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας στη βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα, που έχουν συρρικνωθεί στο 9% και 3% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα παραμένει σήμερα μια σχετικά κλειστή οικονομία, όπου κυριαρχούν οι μη εμπορεύσιμες διεθνώς υπηρεσίες και οι κρατικές δραστηριότητες, με το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών να διαμορφώνεται στο 30.1% του ΑΕΠ το 2014, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη.

Δ. Επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην ομαλότητα, με δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, χωρίς την οποία η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν είναι εφικτή.

Ε. Εφαρμογή με συνέπεια και προσήλωση, ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την ανάκτηση καθημερινά της εμπιστοσύνης των πολιτών, των εταίρων και των αγορών στις προοπτικές μας.

«Είναι η ώρα κρίσιμων αποφάσεων για όλους μας, αλλά κυρίως για τη κυβέρνηση. Αποφάσεις που θα διαμορφώσουν καθοριστικά τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την Εurobank τόνισε ότι «ο όμιλός μας θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό, ηγετικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, προϊόντα και υπηρεσίες και με έντονο πελατοκεντρικό προσανατολισμό».

Φ. ΚΑΡΑΒΙΑΣ: Η FAIRFAX MAΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ

Η Eurobank έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της, της Fairfax, τόνισε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντα συμβούλου στην τράπεζα.

«Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος μέτοχός μας, η Fairfax Financial Holdings, και ο Prem Watsa, που έχουμε την τιμή να μας στηρίζει, έκαναν μια σημαντική κίνηση τις προηγούμενες ημέρες. Στις πιο δύσκολες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις και μέσα σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας, αύξησαν σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης κορυφαίων μακροπρόθεσμων επενδυτών στην Τράπεζα, στη διοίκηση και τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, αλλά και στη θετική προοπτική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού μέσα στην ευρωζώνη», επεσήμανε ο CEO της Eurobank στην ομιλία του στο 1o Eurobank Greek Exports Convention στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα «συγκυριακές», όσο μεγάλες κι αν είναι. «Διατηρώ τη βεβαιότητα πως βρισκόμαστε σε τροχιά λύσης. Ίσως η διαδρομή να επιφυλάσσειμερικές ακόμη αναταράξεις, αλλά προσβλέπω με βεβαιότητα στη θετική κατάληξη και εκτιμώ ότι αυτή δεν είναι μακριά. Θετική κατάληξη σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, αίτημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, και ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο, σταθερό πλαίσιο σχέσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε.

O κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι σήμερα παρά ποτέ, η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη, ανάπτυξη που απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας αναπτυξιακής πορείας, για την οποία πρέπει να συστρατευτούν η πολιτεία, το τραπεζικό σύστημα και ο επιχειρηματικός κόσμος.

«Η άρση της αβεβαιότητας, που εκτιμώ ότι είναι θέμα λίγου χρόνου, θα ανοίξει μεγάλες δυνατότητες για την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων που υπάρχουν, αλλά σχολάζουν ή υποαποδίδουν. Δέσμευσή μου είναι ότι η Eurobank θα βρεθεί δίπλα σε αυτές τις δυνάμεις της δημιουργίας και της ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Τονισε ότι η Eurobank αναμορφώνει τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό με τρεις προτεραιότητες:

α. Την αντιμετώπιση της πρόκλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Οι όποιες πρωτοβουλίες μας θα εντάσσονται στο πλαίσιο που θα περιγράψουν οι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ελπίζω να προωθηθούν άμεσα, καθώς η παράταση της εκκρεμότητας επιτείνει το πρόβλημα και δυσχεραίνει την επίλυσή του», υπογράμμισε.

β. Μια νέα, ολιστική προσέγγιση στις σχέσεις της Τράπεζάς μας με τον πελάτη.

«Θα είμαστε η τράπεζα-αρωγός, βοηθώντας τους πελάτες μας να εντοπίσουν και να ιεραρχήσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και, φυσικά, δίνοντας τις καταλληλότερες και συμφερότερες για τον πελάτη λύσεις.», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραβίας.

γ. Η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

«Παρότι οι εξελίξεις δεν βοηθούσαν, η Eurobank μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αύξησε τις συνολικές χορηγήσεις με πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, μια τάση που συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Πρόθεσή μας είναι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για το 2015, με στόχο να συμβάλουμε ουσιαστικά στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε.

Keywords
eurobank, eurobank alpha, alpha eurobank, eurobank, αξονες, διοικηση, σχεδιο, εθνικο, ceo, τραπεζες, θεσσαλονικη, ελλαδα, greek, συμμετοχή, hyatt, σημαίνει, σεβε, ομιλια, αεπ, νέα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, υιοθετηση, χωρες, αεπ, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, ωρα, ceo, αγορα, αγροτικη, αυξηση, αλληλεγγυη, αμοιβαια, ανεργια, ασφαλιστικο, βρισκεται, γεγονος, διαστημα, δωσει, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκτιμηση, εμμεσα, εξελιξη, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ευρωπη, σεβε, ιδια, υπηρεσιες, ιωαννου, ομιλια, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λαθος, λογια, λογο, μακρια, μειωση, ξενοδοχειο, ομαδα, ομιλος, ουσιαστικα, οφελος, παρουσιαση, πεμπτη, περιβαλλον, πιθανοτητες, πολιτεια, προβληματα, ρηξη, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, ταση, τιμη, υλοποιηση, υψηλη, φυσικα, αγορες, εφαρμογη, εξαγωγες, εμφαση, greek, χωρα, ιδιαιτερα, σημαίνει, τραπεζα
Τυχαία Θέματα