Δίνουν συνέχεια στην αντίδραση τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας όμως να συνεχίσουν την αντίδραση που άρχισε χτες και έκοψε ένα πενθήμερο πτωτικό σερί.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,4%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να κερδίζει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,44% στις 7.635 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,40% στις 15.384 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,36% στις 7.142 μονάδες.

Οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για

τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σήμερα, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Τα εναρμονισμένα στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έδειξαν αύξηση 4,3% στις τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο — το χαμηλότερο επίπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βρετανία

Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της χώρας (ONS).

Η ανάπτυξη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου αποδόθηκε κυρίως στην άνοδο κατά 1,2% στον τομέα της παραγωγής, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών παρέμεινε στάσιμος και η παραγωγή των κατασκευών αυξήθηκε κατά 0,3%. Η οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,3%.

Γαλλία

Την ίδια ώρα, ο Γαλλικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) υποχώρησε στο 4,9% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία παρέμεινε σταθερός με το ποσοστό που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2023. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) σε όλα τα είδη σημείωσε άνοδο 5,6% σε ετήσια βάση, ελαφρά μείωση σε σύγκριση με το 5,7% του Αυγούστου.

Τέλος, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία μειώθηκε κατά 2,3% τον Αύγουστο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 1,2%.

Σύμφωνα με την έκθεση, τον ίδιο μήνα, ο τζίρος του λιανικού εμπορίου παντοπωλείων μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 υποχώρησε κατά 1,5%. Οι πραγματικές πωλήσεις λιανικού εμπορίου εκτός των τροφίμων μειώθηκαν κατά 2,2% από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Σε ονομαστικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 2,3% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Keywords
Αναζητήσεις
dinoun-synecheia-stin-antidrasi-ta-evropaika-chrimatistiria.htm
Τυχαία Θέματα