Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης: Η ασφάλεια των Δημοσιογράφων και η Ελευθερία του Τύπου

Αναβιώνει φέτος, δεκατέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του διοργάνωση, το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης με αντικείμενο την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και την Ελευθερία του Τύπου. Το Συνέδριο διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με τις Ενώσεις Συντακτών στην Ελλάδα και την ΠΟΕΣΥ. Τη διοργάνωση υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Οποιαδήποτε

μορφή εκφοβισμού δημοσιογράφων, ή περιστολής της ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία, τόνισε σε μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος,  στην έναρξη των εργασιών του 17ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, στη Σαμοθράκη. 
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός  ότι μετά από δεκατέσσερα χρόνια διοργανώνεται και πάλι το δημοσιογραφικό συνέδριο στη Σαμοθράκη, με «νέες προοπτικές και ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ευχαρίστησε τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους τοπικούς φορείς για τη διοργάνωση, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του 17ου συνεδρίου. Εξέφρασε, επίσης,  τη χαρά του για τη διοργάνωση του συνεδρίου στη Σαμοθράκη, επισημαίνοντας τη γειτνίαση της με τη γενέτειρα του την  Ίμβρο.

Δ. Γαλαμάτης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των δημοσιογράφων

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης μιλώντας στο συνέδριο υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταστήσει ως  κεντρική πολιτική επιλογή και θέμα ηθικής τάξης τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ε.Ε. και ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε μια διαδικασία κτισίματος ενός θεσμικού πλαισίου στο χώρα αυτό», ώστε να θεσπιστούν κανόνες για όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία της ενημέρωσης του κοινού.

Σημείωσε, ότι από το Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία European Media Freedom Act της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα την χαιρέτισε, συμμετέχει με τις υπηρεσίες της, έχει ορίσει τεχνικούς εκπροσώπους, ώστε η διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να καταλήξει μέσα στο 2023 σε ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο, έναν Κανονισμό της Ε.Ε., που θα αφορά τα πάντα, από το ιδιοκτησιακό καθεστώς ως και τους κανόνες  λειτουργίας της ενημέρωσης στην Ε.Ε.

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η κριτική που δέχεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα σε ζητήματα πλουραλισμού και ελευθερίας του τύπου, δεν αφορούν μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλους στη χώρα συνολικά, τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους όλους όσους συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ενημέρωσης στη χώρα και πρόσθεσε : «Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε θέματα που δίνουν μια τέτοια εικόνα για τη χώρα να αμβλυνθούν». Κάλεσε, όμως, τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων να «επικαιροποιήσουν» τα στοιχεία τους, για υποθέσεις κυρίως αστυνομικής βίας σε βάρος δημοσιογράφων.

«Από το Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Σεπτέμβριο του 2022 στην Ελλάδα έγιναν 5.121 διαδηλώσεις. Σε αυτό το διάστημα και σε αυτόν τον αριθμό υπήρξαν πέντε καταγγελίες αστυνομικής βίας, οι οποίες έχουν κατατεθεί και ερευνώνται» είπε ο κ. Γαλαμάτης. Τόνισε, ότι «αυτός είναι ένας αριθμός θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον ερευνητή» και πρόσθεσε: «Χρειάζεται κριτική, αλλά απογοητεύομαι κιόλας όταν φτάνουν στα αυτιά μου περιπτώσεις κριτικής που είναι αναντίστοιχες της πραγματικότητας».

Ο κ. Γαλαμάτης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη» που προώθησε την υπογραφή σύμβασης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης με τους δημοσιογράφους για την ενίσχυση της ασφάλειας τους κατά την κάλυψη γεγονότων υψηλού κινδύνου και κάλεσε και τις ενώσεις να προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία και με τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Σημείωσε, ότι υποστηρίχθηκε «και οικονομικά και ηθικά» η προοπτική ίδρυσης, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ενός διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης δημοσιογράφων για θέματα ασφάλειας και προστασίας τους κατά την άσκηση της δραστηριότητας τους σε επικίνδυνες περιοχές, ενώ αναφέρθηκε και στην υπογραφή πράξης με τα συναρμόδια υπουργεία την περασμένη άνοιξη για εφαρμοσμένες πολιτικές στα θέματα αυτά, με κύρια την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων.

Τέλος, σε ότι αφορά τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο «rule of low» που αφορά το μηχανισμό διαφάνειας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εν προκειμένω στα ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησαν οι δηλώσεις από πλευράς των ΜΜΕ για την  αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας τους. Η ρύθμιση, που νομοθετικά θα προωθηθεί ως το Νοέμβριο, με μια παράταση για τον τοπικό τύπο, προβλέπει τη σύσταση δύο μητρώων, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου,  ώστε με βάση συγκεκριμένα «σκληρά» κριτήρια, αυτά της δήλωσης της ιδιοκτησίας, της υποχρέωσης απασχόλησης δημοσιογράφων, των συνθήκες εργασίας,  κ.τ.λ. να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Για τον περιφερειακό τύπο τόνισε ότι  η κυβέρνηση με δύο ΚΥΑ έχει καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές του, ενώ σήμερα τρέχει η ΚΥΑ για τη στήριξη της κάλυψης του αυξημένου κόστους χαρτιού και τη διακίνησης του. «Δε θα μείνει καμία εφημερίδα ακάλυπτη».

«Για μας είναι χρέος να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες» ανέφερε για το δημοσιογραφικό συνέδριο της Σαμοθράκης ο κ. Γαλαμάτης και πρόσθεσε ότι αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του.

Σοφία Βούλτεψη:  Ο δημοσιογράφος έχει αυξημένες ευθύνες απέναντι στην κοινωνία

Ο δημοσιογράφος είναι επιφορτισμένος με αυξημένες ευθύνες απέναντι στην κοινωνία και πρέπει  να τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας, επεσήμανε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη, αναφερόμενη στην ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, αλλά και σε ανακριβή ρεπορτάζ που βάλλουν κατά της χώρας μας σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και προσφυγικού.
«Η καταγγελία είναι το πιο εύκολο πράγμα. Όταν όμως καταγγέλλεις καταστολή της ελευθερίας του τύπου σε μια δημοκρατική χώρα, με μοναδικό σκοπό να καταγγείλεις την κυβέρνηση, βλάπτεις τους χιλιάδες δημοσιογράφους της χώρας» είπε η κ. Βούλτεψη.
Η  κ. Βούλτεψη υπογράμμισε ότι οι είκοσι χιλιάδες δημοσιογράφοι της χώρας, εάν ένοιωθαν ότι χειραγωγούνται, ή φιμώνονται, όπως καταγγέλλεται από κάποιους, θα προχωρούσαν οι ίδιοι σε καταγγελίες και οι ενώσεις τους θα εξέδιδαν καθημερινά ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και πρόσθεσε: «Μιλάω για την Ελλάδα, μια δημοκρατική χώρα, με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, όπου στο λόγο υπάρχει αντίλογος».
Η κ. Βούλτεψη διερωτήθηκε για την  κατάταξη στην 108η θέση της Ελλάδας στην έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», μάλιστα κάτω από χώρες που υπέφεραν από δικτατορίες, όπως η Μπουργκίνα Φάσο, ακόμη και από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και πρόσθεσε: «Μπορεί αυτό να το πιστεύει οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος στη χώρα, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση; Και οι κρίνοντες, κρίνονται».
Η κ. Βούλτεψη επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να δέχεται συκοφαντικές επιθέσεις όλος ο κλάδος, επειδή κάποιοι που «δεν εφαρμόζουν τους κανόνες» με το πρόσχημα ότι ασκούν δήθεν «ερευνητική δημοσιογραφία» καταγγέλλουν ότι στοχοποιούνται «παριστάνοντας τα θύματα». Πρόσθεσε, ότι η ελευθερία του τύπου απειλείται «από αυτούς που καταγγέλλουν, ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση» και «από αυτούς που μεταφέρουν προπαγάνδα και  fake news», αλλά και από αυτούς που δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε, ως παράδειγμα, σε καταγγελίες σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, μέσω ρεπορτάζ , που βάλλουν κατά της Ελλάδας.
«Υποκρύπτεται συστηματικά η αλήθεια. Καταγγέλλεται η Ελλάδα και αποσιωπάται συστηματικά η μεθόδευση της Τουρκίας γιατί τα ρεπορτάζ αυτά εστιάζουν μόνο σε ένα θέμα. Στην καταγγελία της Ελλάδας. Ποτέ δεν αναφέρονται στην Τουρκία. Και στην περίπτωση της νησίδας του Έβρου και στην περίπτωση των τριάντα δύο μεταναστών παραβιάστηκαν όλες οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Έπρεπε να πάρουν θέση οι Ενώσεις Συντακτών. Ο δημοσιογράφος οφείλει να μεταδίδει ανεπηρέαστα τα γεγονότα πέρα από τις προσωπικές του απόψεις, να επανορθώνει αμέσως, όταν το ρεπορτάζ είναι λανθασμένο, να διασταυρώνει».
Η κ. Βούλτεψη επέστησε την προσοχή των δημοσιογράφων όταν μεταφέρουν μαρτυρίες ευάλωτων ατόμων, όπως οι πρόσφυγες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην «εργαλειοποίηση» τους, από όσους όπως είπε θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα μας και στην ειρήνη στην περιοχή και πρόσθεσε:
«Η έννοια της επείγουσας και άμεσης μετάδοσης των πληροφοριών δεν υπερέχει της αναγκαίας επιβεβαίωσης των πηγών».

Δ.Αυγέρη : «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος, Δώρα Αυγέρη αναφέρθηκε στη λειτουργία της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και στον αντίκτυπο της στην ποιότητα της δημοκρατίας, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
«Η άσκηση της δημοσιογραφίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον διαρκούς ροής πληροφοριών και τεχνολογικής εξέλιξης προκαλεί το κριτικό βλέμμα του κοινού. Όχι μόνο για τις πράξεις των δημοσιογράφων, αλλά και για τις παραλείψεις τους. Όχι μόνο για τη φωνή τους, αλλά και για τις σιωπές τους» είπε η κ. Αυγέρη.
«Η έννοια του ελέγχου της εξουσίας και η λογοδοσία και η αμφίδρομη σχέση τους μοιάζουν δυστυχώς να έχουν χάσει το νόημα τους τα τελευταία χρόνια» συνέχισε η κ. Αυγέρη και αναφέρθηκε σε μια σειρά από υποθέσεις, όπως της Novartis, των παρακολουθήσεων, την υπόθεση βιασμού της δωδεκάχρονης στον Κολωνό, τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, κ.α. όπου οι «αδικούμενοι» , όπως είπε, έρχονται σε σύγκρουση «με τις αυθαίρετες παραδοχές κάποιας μικρότερης, ή μεγαλύτερης εξουσίας».
«Κάθε απόπειρα συγκάλυψης ευνοείται από την αντιστροφή των ρόλων» είπε η κ. Αυγέρη και πρόσθεσε: «Είναι η απουσία δικαιοσύνης που επιτρέπει την αντιστροφή των ρόλων οι ένοχοι να γίνονται κατήγοροι και οι ελεγχόμενοι, ελεγκτές και τιμητές των πάντων».
Η κ. Αυγέρη υποστήριξε ότι δημιουργείται «πρόβλημα» στην λειτουργία της ενημέρωσης από τις πιέσεις  εξουσιών, πολιτικών κα οικονομικών, που «κουνούν το δάχτυλο» απέναντι σε κάθε απόπειρα αποκάλυψης της αλήθειας. «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» κατέληξε η κ. Αυγέρη.

«Πλήρη σεβασμό» στο έργο των δημοσιογράφων, ζητούν οι δημοσιογραφικές ενώσεις

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφος Maja Sever ενώ η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Renate Schroeder σημείωσε αναφορές και διαμαρτυρίες από χώρες μέλη της Ε.Ε. για απόπειρες παρεμπόδισης της απρόσκοπτής άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος .
Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην εξέλιξη της δημοσιογραφίας στη νέα ψηφιακή εποχή, στην επιδείνωση των όρων και των σχέσεων εργασίας των δημοσιογράφων, ενώ  ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς,  υπογράμμισε την ανάγκη για ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων του τύπου και των ΜΜΕ .

Keywords
ελευθερια, ασφαλεια, για μας, ελλαδα, ποεσυ, μμε, european, media, freedom, διαδηλωσεις, ΑΠΘ, low, κυα, χρεος, κυπρος, news, συριζα, novartis, νέα, εσηεμθ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, παραταση αυθαιρετων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, αποτελεσματα, χωρες, δημοκρατια, δωρα, θεμα, κυπρου, μμε, ουκρανια, πλαισιο, σαμοθρακη, ανοιξη, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αυτια, βλεμμα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινονται, διαστημα, δυστυχως, δηλωσεις, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εννοια, εξελιξη, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερχονται, εσηεμθ, ευρωπη, εφημεριδα, εικοσι, υπηρεσιες, υποθεση, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κυρια, κυα, λειτουργια, λογο, μορφη, νοημα, παντα, περιβαλλον, περιφερειακο, ποιοτητα, υπογραφη, ποεσυ, προβληματα, προγραμματα, ψυχη, ρυθμιση, συγκεκριμενα, σειρα, σοφια, τουρκια, φωνη, χαρα, ψηφιακη, δημητρης, δικαιωματα, freedom, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, media, μεινει, novartis, σωτηρης, τριαντα, θεματα, european
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα