Δηλώσεις του Γ.Αρώνη, Γενικού Διευθυντή της Alpha Bank σε άρθρο των New York Times

Ο Γιώργος Αρώνης, Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, δήλωσε στους ΝΥΤ: «Ένα μικρό μέρος των καταθέσεων επέστρεψαν στις τράπεζες στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Είμαι αισιόδοξος, ωστόσο τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα χειρότερα είναι πίσω μας, αλλά θα χρειασθεί κάποιο διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη.»

Στο

άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση των NY Times γίνεται εκτενής αναφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Ελλάδα απέφυγε τη χρεωκοπία «στο παρά πέντε», διοχετεύοντας μεγάλο μέρος της πρώτης δόσης στην αποπληρωμή της ΕΚΤ και του «δανείου γέφυρα» που είχε λάβει τον Ιούλιο.

Οι όροι της νέας συμφωνίας έχουν διχάσει το ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει το άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε πριν την προκήρυξη των εκλογών. H ολοκλήρωση της συμφωνίας θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία βραχυπρόθεσμα καθώς οι φόβοι για μια πτώχευση ακολουθούμενη από το Grexit θα υποχωρήσουν. Οι επενδυτές ενδεχομένως να φανούν πιο πρόθυμοι να ρισκάρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, εφόσον γνωρίζουν ότι η χώρα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Επίσης στο άρθρο γίνεται και αναφορά στους ιδιώτες καταθέτες, οι οποίοι απέσυραν μαζικά τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες κατά τους τελευταίους μήνες υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να επιβάλλει τα capital controls, θα αρχίσουν λογικά να επιστρέφουν μέρος των καταθέσεών τους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τους Έλληνες «να πάρουν τα λεφτά τους από τα στρώματα και το εξωτερικό και να τα επανακαταθέσουν στις τράπεζες» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος αναφέρεται ότι υπάρχουν ήδη κάποιες πρώτες ενδείξεις για χαλάρωση της πίεσης στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το όριο του ELA κατά € 700 εκατ. ανταποκρινόμενη στο μειωμένο αίτημα της ΤτΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα