Διεθνές Γραφείο Εργασίας: Πρωταθλήτρια στη μείωση των πραγματικών μισθών το 2017 η Ελλάδα

Τη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών στην Ευρώπη υπέστησαν οι Έλληνες εργαζόμενοι το 2017 σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Η μείωση ανέρχεται σε 3,5% σε σύγκριση με το 2016 και είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από το 2013.

Ακόμα και πριν από την κρίση, όμως, η πορεία των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα ήταν καθοδική. Συγκεκριμένα, το διάστημα 2000-2017 μειώνονταν 3,5% τον χρόνο κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συρρίκνωση των

πραγματικών μισθών αποδίδεται στην κυριαρχία των ελαστικών μορφών εργασίας.

Μειώσεις μισθών, ωστόσο, σημειώθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, οι μισθοί έμειναν παγωμένοι το 2017 στην Ευρώπη ενώ είχαν αυξηθεί κατά 1,3% το 2016 και κατά 1,6% το 2015. Η αρνητική εξέλιξη αποδίδεται από το ILO στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πραγματικών μισθών σε Γερμανία (0,9%) και σε Γαλλία (0,1%) και στη συρρίκνωση των μισθών σε Ιταλία (-1,2%) και Ισπανία (-1,8%).

Όσο για την εξέλιξη των αμοιβών σε παγκόσμια κλίμακα , η αύξηση βαίνει μειούμενη αφού το 2017 αυξήθηκαν μόλις 1,8% από 2,4% που είχαν αυξηθεί τον προηγούμενο έτος. Όπως επισημαίνεται τα μεγέθη θα ήταν ακόμα πιο δυσοίωνη αν δεν συνυπολογιζόταν οι αυξήσεις της Κίνας που σημειώνει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάκαμψη του ΑΕΠ και τη σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας σε αρκετές χώρες τα προηγούμενα έτη, ο αργός ρυθμός αύξησης των πραγματικών μισθών στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2017 παραμένει μυστήριο, σύμφωνα με τον ILO.

Οι οικονομολόγοι του οργανισμού αναφέρουν ως πιθανές αιτίες τον αργό ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας αλλά και την αποσύνδεσή της, σε κάποιο βαθμό, από τους μισθούς, την ένταση του ανταγωνισμού, τον περιορισμό της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων και την αποτυχία των στατιστικών υπηρεσιών να συλλάβουν την ανεργία στην πλήρη έκτασή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα