Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF): Στα 310 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), διαμηνύοντας προς κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ότι πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Tim Adams τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα

χρέους στη σύγχρονη ιστορία εν καιρώ ειρήνης. Αφορά επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνήσεις και περιφέρειες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του IIF, το παγκόσμιο χρέος έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 307,4 τρισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2023, ενώ η αναλογία χρέους/ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές άγγιξε ιστορικό υψηλό. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2023, το χρέος υπολογίζεται πως άγγιξε τα 310 τρισ. δολαρίων.

Απευθύνοντας έκκληση προς τους αρμόδιους αξιωματούχους να το διευθετήσουν, είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Έχουμε έλλειμμα 7% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και πρέπει να προσέξουμε πώς θα βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας», συμπλήρωσε.

Ερωτώμενος για τον πιθανό αντίκτυπο των υψηλών επιπέδων χρέους ενόψει επικείμενης μείωσης του κόστους δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες, ο Adams δήλωσε ότι «έχει σημασία λόγω δημογραφικού. Έχουμε πληθυσμό που γερνά σε τόσο πολλά μέρη του κόσμου, από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

“Ανησυχώ για τη γεωπολιτική κάθε μέρα“, δήλωσε ο Άνταμς. “Νομίζω ότι αυτή θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις“. Ερωτηθείς εάν τα υψηλά επίπεδα του παγκόσμιου δημόσιου χρέους έχουν σημασία σε μια εποχή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια, ο Άνταμς απάντησε: “Έχει σημασία λόγω των δημογραφικών στοιχείων. Έχουμε γήρανση των πληθυσμών σε τόσα πολλά μέρη του κόσμου, από την Κίνα σε όλη την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία“.

Οφείλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με το υψηλό χρέος που εκκρεμεί. Και αυτό γίνεται εν καιρώ ειρήνης, επομένως η ερώτηση είναι πώς θα το κάνουμε γρήγορα και έξυπνα. Ωστόσο, όλοι πρέπει να εστιάσουμε στις δημοσιονομικές ανισορροπίες», τόνισε.

Keywords
Αναζητήσεις
diethnes-chrimatopistotiko-institouto-iif-sta-310-tris-dolaria-to-pagkosmio-chreos.htm
Τυχαία Θέματα