Διχασμένα τα αμερικανικά ΜΜΕ για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και τις αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, προβάλλουν αμερικανικά ΜΜΕ, καταγράφοντας παράλληλα διιστάμενες απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται ότι το ελληνικό κοινοβούλιο

ενέκρινε τα μέτρα –εν μέσω των βιαιότερων διαδηλώσεων στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες– ωστόσο με τόσο μικρή πλειοψηφία ούτως ώστε να διακυβεύεται η σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού, όπως επισημαίνεται.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο τρίτος στη σειρά Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπόσχεται τερματισμό των περικοπών, από το 2010 όταν η Ελλάδα ζήτησε δάνειο από ξένους πιστωτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βαθιές περικοπές, οι οποίες συνέβαλαν στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 25% τα τελευταία χρόνια, υπονομεύουν την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς και την ικανότητα της Ελλάδας να φέρει σε πέρας δομικές αλλαγές. Στην ανταπόκριση καταγράφονται δηλώσεις του Α. Παπαχελά, διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν μπορείς να αναδιαρθρώσεις θεσμούς όταν μειώνεις τους μισθούς των ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτούς. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η κυβέρνηση και η χώρα». Επίσης, ο Σάιμον Τίλφορντ, οικονομολόγος και επικεφαλής του Center for European Reform στο Λονδίνο, διατυπώνει την άποψη ότι «η συνολική στρατηγική για την Ελλάδα έχει αποτύχει. Οδήγησε στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και τη διόγκωση του χρέους, οπότε και συνιστά αξιοθρήνητη αποτυχία».

Στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, υποστηρίζεται ότι τα ψηφισθέντα μέτρα απειλούν να βαθύνουν την άγρια ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα και να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη πολιτική σκηνή της. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν παραμείνει σχετικώς σταθερές, καθώς οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι τα νέα μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν τελικώς, ωστόσο αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να εξανεμιστεί, γιατί -όπως τονίζουν οικονομολόγοι που επικαλείται η εφημερίδα- αναπόφευκτα, η μεγαλύτερη λιτότητα θα πλήξει σοβαρά την οικονομία, η οποία θα συρρικνωθεί κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο απ’ όσο αναμένει η κυβέρνηση.

Ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μαρκ Μαζάουερ, δηλώνει ότι είναι κρίσιμη εποχή στην Ελλάδα, καθώς η λαϊκή ανοχή φτάνει στα όριά της, προσθέτοντας ότι το μείζον θέμα είναι η «απονομιμοποίηση της πολιτικής τάξης».

Στους «Λος Άντζελες Τάιμς», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, σημειώνεται ότι τα ψηφισθέντα μέτρα είναι τα τέταρτα κατά σειρά μέτρα λιτότητας, από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2009. Και ενώ οι περισσότεροι Έλληνες έδειχναν αρχικά πρόθυμοι να επωμιστούν οδυνηρές περικοπές, ολοένα και περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ότι οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και η καλπάζουσα ανεργία αφήνει τον κόσμο πλέον χωρίς ελπίδα, όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα