Διαψεύδει τη σύνδεση του με την ομάδα της Αlvarez & Marsal που ελέγχει τις κυπριακές τράπεζες ο Σπύρος Μαρτσέκης – «Ποτέ δεν έλεγξα τις Alapis και Proton Bank και αποπληρώνω κανονικά το δάνειο μου»

Διαψεύδει τη σύνδεση του με την ομάδα της Αlvarez & Marsal που ελέγχει τις κυπριακές τράπεζες ο Σπύρος Μαρτσέκης, σε απάντηση των δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή του ότι διευθύνων σύμβουλος στη θυγατρικής της εταιρία ALVAREZ-Marsal στην Ελλάδα, είναι ο κ. Μαρτσέκης… κουμπάρος

του Λ. Λαυρεντιάδη.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν λίγο διάστημα, ο έλεγχος των κυπριακών τραπεζών ανατέθηκε στην Alvarez & Marsal, με τις αρμοδιότητες να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα με στόχο την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι δυο κυπριακές τράπεζες, η Cyprus Popular Bank Public και η Τράπεζα Κύπρου, υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν κρατική στήριξη, κάτι που οδήγησε και την Κύπρο στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μαρτσέκης:
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πρόσωπό μου, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:
1) Δεν συμμετέχω και ουδέποτε συμμετείχα στην ομάδα της Αlvarez & Marsal που ασχολείται με τις κυπριακές τράπεζες.
2) Ουδέποτε υπήρξα εργαζόμενος της KPMG Ελεγκτές ΑΕ, παρά μόνον της KPMG Σύμβουλοι ΑΕ, η οποία και αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο. Ως εκ τούτου ουδέποτε υπέγραψα την έκθεση της KPMG προς την Τράπεζα της Ελλάδος όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα. Επίσης, ουδέποτε προέβην σε ελέγχους των εταιρειών Alapis και Proton όπως ψευδώς αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα και ούτε είχα γνώση αυτών. Άλλωστε δεν θα μπορούσα να το κάνω, καθώς δεν είμαι πιστοποιημένος ορκωτός ελεγκτής και δεν μου επιτρέπεται να διενεργώ ελέγχους εταιρειών. Το γεγονός ότι ο κ. Λαυρεντιάδης έχει βαφτίσει την κόρη μου το 2005, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επαγγελματική διαδρομή μου.
3) Το προσωπικό δάνειο ύψους 319.000 ευρώ που είχα λάβει από την Τράπεζα Proton αποπληρώνεται κανονικά μηνιαίως και μάλιστα με επιτόκιο αγοράς (σε αντίθεση στα παντελώς ανακριβή δημοσιεύματα για «δανεικά και αγύριστα» από την Proton).
Επειδή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα πλήττουν την προσωπική και επαγγελματική διαδρομή μου, ευχαριστώ για τη δημοσίευση των παραπάνω για την αποκατάσταση της αλήθειας».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι χτες το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Νέο σκάνδαλο ταρακουνά την Κύπρο… Διευθύνων Σύμβουλος της ALVAREZ-Marsal που ελέγχει τις κυπριακές τράπεζες είναι ο κουμπάρος του Λαυρεντιάδη, Σπ. Μαρτσέκης – Τι προειδοποιούσε η ΤτΕ από το 2011

Νέο, μεγαλύτερο σκάνδαλο βγαίνει στην επιφάνεια αναφορικά με τα έργα και τις ημέρες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς και την ανάθεση της έρευνας για τις κυπριακές τράπεζες, αφού η θυγατρικής της εταιρία ALVAREZ-Marsal που ανέλαβε τον έλεγχο, έχει επικεφαλής τον Σ. Μαρτσέκη… κουμπάρο του Λαυρεντιάδη.
Πριν λίγο διάστημα, ο έλεγχος των κυπριακών τραπεζών ανατέθηκε στην Alvarez & Marsal, με τις αρμοδιότητες να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα με στόχο την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι δυο κυπριακές τράπεζες, η Cyprus Popular Bank Public και η Τράπεζα Κύπρου, υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν κρατική στήριξη, κάτι που οδήγησε και την Κύπρο στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.
Όμως στην «Alvarez & Marsal Greece», θυγατρική της παραπάνω εταιρείας στην Αθήνα, διευθύνων σύμβουλος είναι ο Σπύρος Μαρτσέκης. Ο συγκεκριμένος, πριν από την Alvarez & Marsal εκτελούσε χρέη Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στην KPMG, ενώ πριν είχε αναλάβει την διαχείριση επενδυτικού χαρτοφυλακίου, του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. Παράλληλα, είχε περάσει από πολλές εταιρείες, ενώ είχε εργαστεί αρκετά χρόνια στην HSBC Private Bank, ως υπεύθυνος για Ελλάδα και Κύπρο. Την ίδια ώρα, ο Τύπος του 2011, ανέφερε τον κ. Μαρτσέκη ως τον άνθρωπο που βοήθησε μέσω της KPMG, να φαίνονται τα λογιστικά στοιχεία της Proton Bank θετικά.
Μάλιστα, σε έκθεση που υπογράφει ο ίδιος ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της KPMG, κ. Μαρτσέκης τον Φεβρουάριο του 2011, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο με την Proton Bank, όσο και με τις εταιρείες που συνδέονταν με τον Λαυρεντιάδη.
Ωστόσο, στο μεταξύ μετά και την εμπλοκή της εταιρείας στα κυπριακά δρώμενα, έχουν αρχίσει και βγαίνουν στην επιφάνεια οι σχέσεις Μαρτσέκη – Λαυρεντιάδη. Ήδη αμφισβητείται από την Τράπεζα της Ελλάδας η ειλικρίνεια των λογιστικών καταστάσεων, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση της ΤτΕ, ανακαλύπτει στην Proton Bank, περίεργα δάνεια. Ανάμεσα σ’ αυτά και προσωπικό δάνειο 319.000 ευρώ του Σπύρου Μαρτσέκη, το οποίο είχε δοθεί ενώ υπήρχαν ήδη δυσμενή στοιχεία σε βάρος του. Σε έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος (18 Νοεμβρίου 2011) με το οποίο ενημερώνεται η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων» για τα περαιτέρω, γράφονται για το δάνειο Μαρτσέκη, τα εξής:
«Ο κ. Μαρτσέκης εργάζεται ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην KPMG. Η χορήγηση έγινε λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με τον κ. Λαυρεντιάδη , καθότι ο τελευταίος έχει βαπτίσει το παιδί του κ. Μαρτσέκη, όπως αναφέρεται στην πρόταση συνεργασίας της διεύθυνσης του Private.
Σκοπός του δανείου ήταν γενικότερα η κάλυψη προσωπικών, καταναλωτικών και επενδυτικών αναγκών. Υπογραμμίζεται το πολύ ευνοϊκό πρόγραμμα αποπληρωμής της χρηματοδότησης, με έμφαση στα ακόλουθα:
• Κεφαλαιοποίηση τόκων (ετήσιο εκτοκισμό) για τα 2 πρώτα έτη.
• Πληρωμή μόνο τόκων (μηνιαίο εκτοκισμό) για τον 3ο και 4ο χρόνο.
• Αποπληρωμή κεφαλαίου & τόκων από τον 5ο -10ο χρόνο σε μηνιαίες δόσεις.
Μοναδική εξασφάλιση του δανείου αποτελεί το ενέχυρο επί προθεσμιακής κατάθεσης € 50 χιλ. Σύμφωνα με τον διευθυντή Private Banking δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία στην ιδιοκτησία του οφειλέτη. Συνιστάται πρόβλεψη για πιθανή ζημιά σε ποσοστό 60% επί του ακαλύπτου υπολοίπου, ήτοι ποσού €161 χιλ.».
Ήδη το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη έχει αρχίσει να ξεπερνά τα ελληνικά όρια και να ακουμπά και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα…

www.bankingnews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
spyros martsekis
Τυχαία Θέματα