διαΝΕΟσις -Θεσσαλονίκη: Κρίσιμες επισημάνσεις για την ελληνική οικονομία

Ομιλητές στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις στη Θεσσαλονίκη, πλην του Προέδρου της ΝΔ,

Μητσοτάκης: Πως θα βγούμε από την κρίση – Οι τράπεζες, το πλεόνασμα, οι μεταρρυθμίσεις και οι επιχειρήσεις

ήταν οι Δημήτρης Δασκαλόπουλος πρόεδρος διαΝΕΟσις, Αθανάσιος Σαββάκης πρόεδρος ΣΒΒΕ, Γιάννης Μπουτάρης, Άννα Διαμαντοπούλου πρόεδρος think tank

“Το Δίκτυο”, Πάνος Τσακλόγλου καθηγητής ΟΠΑ και Γιώργος Παγουλάτος καθηγητής ΟΠΑ.

Στην ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία για συναίνεση εκ των προτέρων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη εθνικών στόχων, αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση του Οργανισμού Ερευνας και Ανάλυσης “διαΝΕΟσις”.

Παρατήρησε ότι είναι λίγοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα που μπορούν να εστιάσουν στο συγκεκριμένο και έθεσε τις εξής προτεραιότητες: Να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, να υπάρξουν πολιτικές για τους νέους, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, να τεθεί εθνικός στόχος το 2025 να είναι η χώρα μας στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Ευρώπης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, να εφαρμοστεί αξιολόγηση στα πάντα, με ανταμοιβή ή ποινή και να υπάρχει πολιτική σταθερότητα χωρίς “κάθε μέρα εκλογές”.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι το ζητούμενο είναι η μεγέθυνση της οικονομίας. Τόνισε πως δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά πολιτική σταθερότητα, και εξέφρασε την εκτίμηση πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει γι αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα “να την κλείσει το ταχύτερο δυνατό, όπως και αν τη βαφτίσει”. Συνέστησε ψυχραιμία και στοιχειώδη πολιτική συναίνεση, γιατί, όπως είπε, “φάγαμε τον γάιδαρο, ας φάμε και την ουρά”.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, που είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού “διαΝΕΟσις” είπε ότι η επιχειρηματικότητα είναι “η αιχμή του δόρατος” για την ανάπτυξη γι αυτό και χρειάζεται πολιτική σταθερότητα κι ένα περιβάλλον που θα απελευθερώνει το επιχειρηματικό δαιμόνιο του καθενός. Είναι, επίσης, ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός της πολιτικής, της κοινωνίας και των θεσμών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης επισήμανε ότι η βιομηχανική πολιτική στην Ελλάδα είναι απούσα τα τελευταία 20 χρόνια. Πρότεινε τη διαμόρφωση μιας εθνικής βιομηχανικής πολιτικής κι ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου είπε ότι η διαπραγμάτευση του 2015 ήταν “η πιο καταστροφική σελίδα” στην οικονομία της χώρας και πρότεινε ένα ξεκάθαρο σχέδιο με αταλάντευτη παραμονή στο δρόμο της μακροοικονομικής πειθαρχίας.

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος τόνισε πως η κρίση προϋπήρξε του 2010 και ίσως ξεκίνησε το 2001 τότε που αντιτάχθηκαν στη μεταρρύθμιση του Τάσου Γιαννίτση στο Ασφαλιστικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα