ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ: Η επενδυτική πρόταση απέναντι στη “φούσκα” του χρέους – Πόσο θα αυξηθεί η τιμή τους

Είναι μια υπόσχεση που κρατάς στην παλάμη, η αξία τους δεν συνδέεται με κανένα στερεό αντικείμενο όπως ο χρυσός.

Μέσα στην κρίση, οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν δισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ, στερλίνες που δεν ανταποκρίνονται σε καμοία απτή αξία. Ανεξάρτητα του αν οι πολιτκές αυτές πετύχουν ή όχι, δεν μένει αμφιβολία ότι είναι ριψοκίνδυνες αποφάσεις και μπορούν να οδηγήσουν σε υπερπληθωρισμό όπως το 1930. Οι χώρες της Δύσης παλεύουν με τερατώδη ελλείματα, χωρίς να βρίσκουν λύση,

η φούσκα του χρέους σκάει…

Υπάρχει εναλλακτική ; Ναι, είναι τα διαμάντια.

Αποτελούν την μικρότερη, ελαφρύτερη και πιο συμπαγή μορφή πλούτου σήμερα. Μεταφέρονται εύκολα και διακριτικά, κυρίως η αξία τους αυξάνει διαρκώς. Κατά μέσο όρο, η αξία των διαμαντιών εχει αυξηθεί κατά 14% κάθε χρόνο τα τελευταία 50 χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα με παρόμοια απόδοση…

Ο πρώην C.E.O. της De Beers αγαπούσε να χρησιμοποιεί αυτό το διάγραμμα προκειμένου να τονώσει την αισιοδοξία. Τι μας δείχνει ; Την ζήτηση για κατεργασμένα διαμάντια έναντι της διαρκώς μειού-μενης προσφοράς ακατέργαστων για τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας. Το ίδιο υποστηρίζουν και εταιρείες όπως η Rio Tinto και η Alrosa. Η παραδοχή είναι απλή : με τις προμήθειες ακατέργαστων να συρρικνώνονται σταθερά και την ζήτηση να συνεχίζει αυξητικά, η ψαλίδα θ’ανοίξει θεαματικά.

Η συμπεριφορά της τιμής των διαμαντιών, ειδικά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη αυξηντική τάση. Το παραπάνω διάγραμμα μας δίνει τον τόνο της συμπεριφοράς της τιμής των διαμαντιών σε σχέση με τα οικονομικά γεγονότα διεθνώς. Γίνεται φανερή και η τάση της τιμής αλλα και η «ευαισθησία» της στις μεταβολές.

Ο παραπάνω πίνακας μας δίνει έναν χονδρικό γεωγραφικό καταμερισμό της ζήτησης (με βάση το 2010) όπου κύριες αγορές εμφανίζονται οι ΗΠΑ και η Ευρώπη με ακόλουθο την Ιαπωνία. Πλέον, οι δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας και της Ινδίας (με ήδη καταγεγραμμένη την θεαματική αύξηση της αντίστοιχης ζήτησης σε χρυσό), απορροφούν ολο και μεγαλύτερες ποσότητες. Ετσι τα επόμενα χρόνια αναμένεται μια στροφή-αντίστοιχη με του χρυσού-προς Ανατολάς.

Το τέταρτο διάγραμμα μας δίνει μια χρονολογική αποτύπωση της θεαματικής αύξησης της τιμής των διαμαντιών με έτος βάσης το 1960 και πρόβλεψη μέχρι το 2020. Σχεδόν διπλασιάζεται η τιμή τους ανα 10ετία. Από το 2000 και μετά η αύξηση τιμών είναι γεωμετρική. Ο θεωρούμενος και γκουρού της αγοράς διαμαντιών Garry Holloway, σε πρόσφατη συνέντευξη του (The Australian) δεν δίστασε να προβλέψει αύξηση των τιμών κατά 30% την επόμενη διετία.

Θα μπορούσαν να παρατεθούν κι αλλα διαγράμματα, πιο εξειδικευμένα σχετικά την σχέση τιμής/μεγέθους διαμαντιού και συμπεριφοράς τους, δεν κρίνεται απαραίτητο.

Η βασική παραδοχή είναι μια : η τιμή των διαμαντιών θα εξακολουθήσει να αυξάνει με ρυθμό 3-15% ετησίως με προσδοκόμενο έτος θεαματικής έναρξης το 2015.

www.gioielli.gr

Original article: ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ: Η επενδυτική πρόταση απέναντι στη “φούσκα” του χρέους – Πόσο θα αυξηθεί η τιμή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα