ΔΕΠΑ-ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: Μέρος πρώτον: Ντρίπλα των Ρώσων της Sintez Group

Το μεγάλο γεωπολιτικό και ελάχιστα οικονομικό παιχνίδι με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μόλις τώρα αρχίζει. Γνωστή η θέση των Αμερικανών για το θέμα, αλλά … στο σκοτάδι από πλευράς δημοσιότητας οι συναντήσεις κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Αθήνα με κυβέρνηση και Α.Τσίπρα για το θέμα αυτό. Όσοι νομίζουν ότι η ΔΕΠΑ

θα αποκρατικοποιηθεί με βάση το πόσα χρήματα θα δοθούν, πλανώνται πλάνην οικτράν!

Η ρώσικη Sintez Group, γνωρίζοντας φυσικά τι «παίζεται» και ενώ έχει κάνει αρχικά την σούπερ προσφορά για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης κοινοπραξίας με ξένο εταίρο στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την εξαγορά της ΔΕΠΑ προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες ότι η Ρωσία θα αποκτήσει τον έλεγχο της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η WSJ η πώληση της ΔΕΠΑ σε ρωσική εταιρία έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez, Andrey Korolev, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «ελπίζουμε πως μια συνεργασία με άλλη εταιρεία θα απομακρύνει τις όποιες ανησυχίες.» Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Andrey Korolev, η Sintez δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλη εταιρία που έχει περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού αλλά, πρόσθεσε, βλέπει θετικά την ιδέα συνεργασίας με κάποιον εταίρο. Όπως ανέφερε ο CEO της Sintez, «ενδιαφερόμαστε να συνεργαστούμε με εταιρείες που θα προσθέσουν αξία με κάποιο τρόπο, καθώς κάποιες από αυτές έχουν εμπειρία στην λειτουργία του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και εμπορίας, άλλες εταιρείες είναι προμηθευτές και άλλες διαθέτουν τεχνολογία και χρηματοδότηση.» Στις επιλέξιμες εταιρείες περιλαμβάνονται οι ιταλικές ΕΝΙ, Εdison και η ισπανική Endesa.

Υ.Γ: Πολύ δύσκολο μία από τις παραπάνω να δεχθεί να «επιλεγεί» από τους Ρώσους και να συμμετάσχει στο διαγωνισμό μαζί τους…

Keywords
Τυχαία Θέματα