Δεν παρουσιάστηκε στους δανειστές το σχέδιο για τις 120 δόσεις – Μέχρι 27 Φεβρουαρίου η προθεσμία για τα προαπαιτούμενα

Μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, «στον αέρα» παραμένουν οι ρυθμίσεις χρεών και σχεδόν όλα τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους απεσταλμένους των θεσμών που συντάσσουν την 2η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης για την χώρα μας.

Σε επισκόπηση των έως τώρα συζητήσεων και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν θα προχωρήσουν αύριο το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με την κυβέρνηση να επιζητεί να έχουν κλείσει όλα τα «μέτωπα» έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την

αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης και την υλοποίηση των 16 δράσεων, προκειμένου το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFAs και SNPs).

Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο των σημερινών επαφών με τα κλιμάκια των θεσμών (με αντικείμενο την ενέργεια, το Δημόσιο, τα «κόκκινα» δάνεια και τα δημοσιονομικά), το θέμα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων δεν θα περιλαμβάνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να λάβει το συντομότερο δυνατόν την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGcomp) για το σχέδιο με τις κρατικές εγγυήσεις και την επιδότηση των δόσεων.

Συγκεκριμένα, η ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε ότι:

Για τις ρυθμίσεις χρεών με έως 120 δόσεις: «Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα» τόνισε. Άλλη πηγή της κυβέρνησης πάντως διευκρίνιζε ότι μπορεί να μην έχει κατατεθεί ρύθμιση για 120 δόσεις στην εφορία, αλλά για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση του υπουργείου Εργασίας και συζητείται.

για τον Νόμο Κατσέλη «δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε. Γενικά οι θεσμοί θα μας θέσουν κάποιες ερωτήσεις, πώς απαντούμε σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης και θα έχει και απαντήσεις. Π.χ. Πως θα αντιμετωπίσετε τους κακοπληρωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».

για τα «κόκκινα δάνεια» εμπλέκεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. «Τα κόκκινα δάνεια τα συζητάμε μόνο για να μας βοηθήσουν με την DGcomp, δεν είναι μέρος της έκθεσης» ανέφερε. «Δεν έχουν κάποια υποχρέωση να το γράψουν στην έκθεσή τους. Θέλουμε να μην αργήσουμε ώστε να λάβουμε το ΟΚ το ταχύτερο από την DGcopm» είπε και σημείωσε: «Η έγκριση του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια θα είναι στο report που θα λέει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα κόκκινα δάνεια» μετά το τέλος του ν. Κατσέλη.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η κυβερνητική θέση είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα έχει θετικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, και όχι αρνητικές. Παραπέμποντας στο παράδειγμα της Πορτογαλίας και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και στην Πορτογαλία οι θεσμοί έλεγαν τα ίδια, αλλά προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι».

Για τις αλλαγές στο Δημόσιο και τους «μόνιμους» Γενικούς Γραμματείς παρατηρείται καθυστέρηση. «Θα δούμε πώς θα πάει. Γενικά υπάρχει θέληση να δείξουμε ότι προχωρούμε μπροστά (forward momentum)» ανέφερε η ίδια πηγή.

Συνολικά όμως για το αν μπορεί να μην δεν καλυφθούν και οι 16 δεσμεύσεις, ο αξιωματούχος απάντησε «θα τους ενοχλήσει, θα δούμε».

Αύριο ολοκληρώνονται οι επαφές των θεσμών με την κυβέρνηση στην Αθήνα και θα ξανασυζητήσουν τα χρηματοοικονομικά και όποια θέματα μένουν σε εκκρεμότητα, αλλά «και πώς προχωράμε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που θα βγει η δεύτερη έκθεση. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε κλείσει νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την έκθεση»

Keywords
Τυχαία Θέματα