Τράπεζες – Οικονομία: – Αποφασίζουν για τον “Έλληνα ασθενή” Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον

Καθοριστικές για τις εξελίξεις στις τράπεζες και στην ελληνική οικονομία ως προς την λεγόμενη “μεταμνημονιακή εποχή”, οι επόμενες δέκα ημέρες. Στη Φραγκφούρτη ο SSM θα δώσει στους Έλληνες τραπεζίτες την “ευλογία” για την επόμενη ημέρα των 4 σσυστημικών τραπεζών και στην Ουάσιγκτον, τίθεται το θέμα “ελληνικό χρέος” στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συναντήσεις που θα έχει η Γενική Διευθύντρια

του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε τεχνικό επίπεδο, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν εκφράσει τα “θέλω” τους, με την Ελλάδα να “καίγεται” (και δικαίως) για άμεσες αποφάσεις, που θα της επιτρέψουν να σχεδιάσει με βάση έναν σαφή ορίζοντα τη μετα-μνημονιακή εποχή, ώστε να προσελκύσει, με βάση αυτό τον ορίζοντα, το ενδιαφέρον των αγορών και των διεθνών επενδυτών. Με ασαφές το θέμα διευθέτησης του χρέους, με αμφίβολη τη βιωσιμότητά του και με τα ήξεις – αφίξεις της συμμετοχής του ΔΝΤ, ακυρώνεται η εμπιστοσύνη των αγορών και η ομαλή έξοδος της χώρας σε αυτές.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Η …ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ

Στη Φρανκφούρτη θα μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα (18-19 Απριλίου) οι Έλληνες τραπεζίτες, προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των stress tests.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ετυμηγορία του SSM, η οποία θα κρίνει ποιες τράπεζες θα χρειαστούν (ή όχι) αυξήσεις κεφαλαίου. Στις τράπεζες επικρατεί αισιοδοξία ότι και τα 4 συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα περάσουν με επιτυχία τις ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια προληπτική αύξηση κεφαλαίου.

Tραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κατώτατος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο δεν θα είναι κάτω από το 5%. Υπό αυτό το πρίσμα, το θετικό σενάριο προβλέπει ότι και οι 4 τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν capital plans και να προχωρήσουν σε ΑΜΚ. Το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι μία ή δύο τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν capital plans έως τα μέσα Ιουλίου και να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η …ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ

Το “ελληνικό ζήτημα” έχει εξαντληθεί σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο δηλώσεων και πλέον χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις. Οι δανειστές, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες ως προς τη “συνταγή” για τον “Έλληνα ασθενή”, φθάνει η στιγμή που πρέπει να αποφασίσουν οριστικά. Άλλωστε, η Ευρώπη, με πρώτη την “ξεχασμένη” Ιταλία, έχει σημαντικότερα προβλήματα να επιλύσει…

Φαίνεται πάντως, ότι η …σκιά του Β.Σόιμπλε, δύσκολα θα φύγει από την ελληνική περίπτωση. Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επιμένουν να ζητούν να επιβληθούν σκληροί όροι και προϋποθέσεις στην Ελλάδα για ένα μηχανισμό για το χρέος. Στην άλλη πλευρά η Γαλλία και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ζητούν ένα αυτόματο σύστημα απομείωσης του χρέους χωρίς πολλούς όρους και προαπαιτούμενα.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση των Σολτς-Τσακαλώτου, οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018, γεγονός που απέχει πολύ από αυτό που θα ήθελε η ελληνική πλευρά.

Η ελάφρυνση του χρέους και συγκεκριμένα οι προτάσεις που έχουν καταθέσει η Γαλλία και ο ΕΜΣ για την αποπληρωμή του χρέους, όπως για παράδειγμα η καθιέρωση ρήτρας που συνδέει το ύψος της αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη, θέμα που “καίει” την Ελλάδα, παραπέμπεται για αργότερα.

Το Βερολίνο μάλιστα, διαμηνύει στην Αθήνα ότι αναμένει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα και επισημαίνει ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν όταν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση για τη βιωσιμότητά του.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του κ. Σολτς, Γιοχάνες Μπλάνκενχάιμ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος, το οποίο εκπνέει τον Αύγουστο, αλλά αφού έχει ολοκληρωθεί η τελική έκθεση των θεσμών. Αυτή αναμένεται πριν από τη θερινή ανάπαυλα.

Ο ΜΑΡΙΟ ΣΕΝΤΕΝΟ

Ένας μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους που θα λειτουργεί ανάλογα με την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της θα ενσωματωθεί στο πλαίσιο γενικότερης εποπτείας που θα υπάρξει μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ανέφερε στις 27 Μαρτίου, ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του Σκάι και στον Παύλο Τσίμα.Ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και δήλωσε αισιόδοξος ότι ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες της δεν θα επιτρέψουν ένα δημοσιονομικό πισωγύρισμα.

ΤΟ ΔΝΤ

Εξαιρετικά πιθανό πλέον θεωρείται το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στην καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αφού κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση (σ.σ. δηλαδή η ενεργοποίηση έστω και για λίγους μήνες της επί της αρχής συμφωνίας κυβέρνησης – ΔΝΤ για δάνειο 1,6 δισ. ευρώ).

Τη συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρεί θετική η γερμανική πλευρά, ενώ και το ίδιο το ΔΝΤ, φαίνεται πως επιθυμεί πλέον να “έχει πόδι” στην Ευρώπη, εν μέσω των αλλαγών στο νοτιοανατολικό άκρο της, όπως φαίνεται από την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην Ε.Ε. που προωθείται από την Κομισιόν (σ.σ. ενδεικτικό το πρόσφατο ταξίδι Γιούνκερ και ευρωπαίων αξιωματούχων στην περιοχή).

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Το θέμα “ελληνικό χρέος” θα τεθεί και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ουάσιγκτον, 16-22 Απριλίου), σε συνάντηση που θα έχει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στις 17 Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) στην οποία θα εμπεριέχονται οι εκτιμήσεις του οργανισμού για το πώς θα διαμορφωθούν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας εφέτος και το 2019.

Την Τέταρτη 18 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor). Η έκθεση θα καταδείξει το εάν το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.

Στις 18 Απριλίου θα ανακοινωθεί και η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), η οποία θα εμπεριέχει στοιχεία και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Καθώς βρισκόμαστε σε περιβάλλον stress test, η συγκεκριμένη έκθεση αποκτά ειδικό βάρος.

Η πλέον ενδιαφέρουσα ημέρα πάντως είναι η Πέμπτη 19 Απριλίου, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να ερωτηθεί για το ελληνικό πρόγραμμα, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό και κυρίως για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σημαντική είναι και η Παρασκευή 20 Απριλίου, οπότε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του και βεβαίως θα αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.

Τέλος τα Eurogroup στις 27 Απριλίου και στις 24 Μαίου, αναμένεται να δώσουν σαφέστερα στοιχεία για τη διευθέτηση του χρέους. Οι υπουργοί οικονομικών στις 27 Απριλίου θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια.

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το ιδανικό σενάριο για την ελληνική κυβέρνηση, θα ήταν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου:

1. Να έχει διευθετηθεί σε ανεκτό βαθμό βιωσιμότητας το ελληνικό χρέος, με το “γαλλικό κλειδί” που προωθούν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Κομισιόν και η Γαλλία.

2. Να επιτραπεί από τους δανειστές να μην εφαρμόσει ένα ή και τα δύο από τα μέτρα που έχει υπογράψει για το 2019 και το 2020 και που αφορούν στη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και στη νέα μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020

3. Να δοθεί ένας βαθμός ελευθερίας στις επιλογές πολιτικής, ώστε να υπάρξει μια μικρή έστω αύξηση του κατώτατου μισθού, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή ισχυρών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
τραπεζες, οικονομια, ουασιγκτον, ΔΝΤ, ελλαδα, ΕΚΤ, capital, ουασιγκτον, σόιμπλε, χρεος, γαλλια, γερμανια, εμσ, αθηνα, απε-μπε, μνημονιο, συμμετοχή, ΠΓΔΜ, world, outlook, αεπ, global, test, υπουργοι, ιδανικο, σεναριο, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, θερινη ωρα, μειωση μισθων, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, αποτελεσματα, χωρες, το θεμα, αεπ, βερολινο, γερμανια, εξοδος, ηξεις, θεμα, ιταλια, ολλανδια, πλαισιο, προγραμμα, σκαι, υψος, capital, test, αυξηση, αυστρια, αισιοδοξια, απε, απε-μπε, αφιξεις, βιωσιμότητα, γεγονος, δανειο, δοθει, δωσει, εκθεση, εβδομαδα, εμσ, εποχη, επιτυχια, ευρωπη, ιδιο, θετικο, κυβερνηση, ληξη, μηνες, μειωση, μπε, πεμπτη, περιβαλλον, υπογραφη, προβληματα, πρισμα, σεναριο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σόιμπλε, σοφια, φινλανδια, φρανκφουρτη, ευθεια, ιδανικο, ποδια, ταξιδι, βεβαιως
Τυχαία Θέματα