Δεύτερη παραίτηση Ευρωπαίου πρώην αξιωματούχου από τη διοίκηση της Rosneft

Παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, όπως ανακοίνωσε η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία.

Σύμφωνα με τη Rosneft, η Κνάισλ, η οποία διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον Μάρτιο 2021 και ο διορισμός της επικυρώθηκε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, υπέβαλε επιστολή παραίτησης με ισχύ από την περασμένη Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι

η Κνάισλ, η οποία είχε οριστεί από το ακροδεξιό κόμμα FPO επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, θέση στην οποία παρέμεινε από το Δεκέμβριο 2017 έως τον Μάιο 2019, είχε προσκαλέσει τον Πούτιν στο γάμο της (το 2018) όταν η χώρα της ασκούσε την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, οι φωτογραφίες της νύφης να χορεύει βαλς με τον Ρώσο πρόεδρο είχαν κάνει τότε τον γύρο του κόσμου.

Τον περασμένο Μάρτιο ο αυστριακός Τύπος αποκάλυψε ότι ο Πούτιν, για να ευχαριστήσει την Κνάισλ που τον προσκάλεσε στον γάμο της, της είχε προσφέρει σκουλαρίκια από λευκό χρυσό στολισμένα με ζαφείρια, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 50.000 ευρώ. Τα εν λόγω σκουλαρίκια βρίσκονται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία τα ανέκτησε τον Φεβρουάριο 2020, είχε δηλώσει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Την Παρασκευή, η πρώην υπουργός δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν παραιτήθηκε τον Μάρτιο από τη Rosneft για να «σεβαστεί» τις υποχρεώσεις της για θητεία ενός έτους: «Τον Μάρτιο δεν παραιτήθηκα επειδή δεν είναι το στιλ μου να εγκαταλείπω το πλοίο μέσα στην τρικυμία». Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο είχε ενημερώσει την εταιρεία ότι δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμη για τις επόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Rosneft ανακοίνωσε τις αποχωρήσεις του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος δεχόταν επικρίσεις μετά τη ρωσική επίθεση εξαιτίας της εγγύτητάς του με τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς και του Ματίας Βάρνιχ, ο οποίος είχε αρχίσει τη σταδιοδρομία του στις σφαίρες της εξουσίας της κομμουνιστικής Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα