Δάνεια μέχρι 25.000 σε μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενους που δεν περνούν τις πόρτες των τραπεζών – Χτύπημα στην τοκογλυφία

10:03 5/6/2020 - Πηγή: BankWars

Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις που συζητήθηκε προ ημερών  στο υπουργικό συμβούλιο που δίνει τη δυνατότητα χορήγησης χρηματοδότησης χωρίς να ζητούνται εξασφαλίσεις, σε μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα αλλά και αυτοαπασχολούμενους, κατατίθεται στη Βουλή.

Είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για την αγορά και την πραγματική οικονομία. Εκτός των άλλων, βάζει φραγμό στην τοκογλυφία στην οποία καταφεύγουν οι αποκλεισμένοι από το τυραπεζικό σύστημα για διάφορους λόγους.

Οι δραστηριότητες που θα καλύπτουν

οι μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ θα αφορούν  ανάγκες για επενδύσεις ή για κεφάλαιο κίνησης, ανάγκες εξοπλισμού ή μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα και κόστη εκπαίδευσης. Θα καλύπτει τόσο μικροεπαγγελματίες που αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς νέα χρηματοδότηση, όσο και πρόσωπα, και δη ανέργους που θέλουν να ενταχθούν στην οικονομική παραγωγή.

Τουλάχιστον το 80% των εμπορικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ δεν έχουν σήμερα καν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα!

Δικαιούχοι θα είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ελάχιστη διάρκεια αποπληρωμής αναμένεται να είναι 12 μήνες και η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια.

Άδεια για σύσταση εταιρείας  μικροπιστώσεων θα μπορούν να λάβουν  από την Τράπεζα της Ελλάδος, Επιμελητήρια Εταιρείες πληρωμών, Εταιρείες παροχής υπηρεσιών – Κινητής τηλεφωνίας, Στοιχημάτων, Κοινωφελή ιδρύματα ακόμη και μεγάλες Ναυτιλιακές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μετοχικό κεφάλαιο των νέων εταιρειών θα καθοριστεί στα 300.000 ευρώ, τα δάνεια που θα χορηγούνται θα είναι στο οκταπλάσιο και το ύψος τους για κάθε έναν δανειζόμενο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ΣΥΝΟΛΙΚΑ από αυτού του τύπου τις εταιρείες.

Αν ο νέος θεσμός επιτύχει, τα προβλήματα δεκάδων χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων μπαίνουν σε έναν δρόμο “λύσης” και το τραπεζικό σύστημα που χωρίς εξασφαλίσεις δεν δικαιούται (ή σε ορισμένες περιπτώσεις κακώς αρνείται) να δώσει δάνειο, απαλλάσσεται στην καθημερινότητά του από τα ανάλογα αιτήματα αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες σημαντικής μερίδας της κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα