Δ. Τζανακόπουλος: Η συμφωνία σε πολύ μεγάλο βαθμό καλύπτει και κάνει αποδεκτές τις ελληνικές θέσεις

Στο διττό στόχο, εκ μέρους της κυβέρνησης από εδώ και πέρα, μετά την απόφαση του Eurogroup, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο «Ραδιόφωνο 247»:

α) να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα και να παρέμβει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και β) να υπάρχει η δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να αποκτήσει η χώρα ξανά την οικονομική ανεξαρτησία και μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας ως προς τον πολιτικό σχεδιασμό που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Ως προς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε

στο Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό καλύπτει και κάνει αποδεκτές τις ελληνικές θέσεις. Ειδικότερα, α) εμπεριέχει ρήτρα ανάπτυξης για το ελληνικό χρέος, β) προσδιορίζει με αρκετά μεγάλη καθαρότητα και σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, γ) στρέφει την προσοχή των Ευρωπαίων σε παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, δ) το Eurogroup για πρώτη φορά δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει τη χώρα για την έξοδο της στις αγορές και δημιουργείται γι’ αυτό το σκοπό ένα αποθεματικό ταμείο που θα μπορεί να αποτελέσει εάν μαξιλάρι για να ενισχύσει την αξία των ελληνικών ομολόγων. Υπογράμμισε δε, το τελευταίο αυτό σημείο ως το σημαντικότερο.

Τόνισε πως το σήμα που δίδεται στις αγορές και τους επενδυτές είναι ότι το Eurogroup εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο στις αγορές. Υπογράμμισε ότι με την απόφαση του Eurogroup δεν έχουμε απλά και μόνο μια δέσμευση ότι η χώρα θα βγει μία ή δυο φορές στις αγορές για να εξασφαλίσει ρευστότητα, αλλά ότι το καλοκαίρι του 2018 τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης και ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της χωρίς τη στήριξη από τον επίσημο τομέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα